Saksamaa blokeeris pangandusliidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schäuble pani pangandusliidu plaanile pidurit.
Schäuble pani pangandusliidu plaanile pidurit. Foto: SCANPIX

Saksamaa veeretas euroala jaoks plaanitud pangandusliidu teele tohutu tõkke, nõudes ühtse «pankade sulgemise ameti» loomiseks Euroopa Liidu lepete ülevaatamist – mingu selleks või mitu aastat.

Nädalavahetusel Dublinis toimunud ELi rahandusministrite mitteametlikul koosviibimisel tegi Saksamaa esindaja Wolfgang Schäuble oma juriidilised mured jõuliselt teatavaks.

Schäuble kommentaaridest võib järeldada, et problemaatliste pankade kinnipaneku puhul on mängus suured poliitilised panused.

Saksamaa järsk sekkumine oli ühtlasi hoiatuslask Euroopa Komisjonile, mis juunis vastava ettepaneku kavandit tutvustama valmistub.

Samuti on Schäuble sõnad parajaks surveprooviks reformaatoritele, kes tahaksid täismahus pangandusliidu raamistiku juba järgmise 12 kuuga kokku leppida.

Asudes toetama lepete ülevaatamise vajadust keskmises perspektiivis valas Schäuble ühtlasi vett brittide veskile, kes otsivad võimalusi volituste kojutoomiseks Brüsselist.

Briti rahandusminister George Osborne teatas otsekohe, et leppemuutused ei tule ilma hinnata.

«See lõi õhustiku üsna jäiseks,» ütles üks läbirääkimistel viibinud isik.

Kehtivate ELi lepingute kontekstis on pankade sulgemist puudutava meelevalla omistamine keskasutusele takistatud.

Sellised reformid eeldaksid riikliku suveräänsuse loovutamist väga suurel määral, küsimuse all oleksid poliitiliselt ülitundlikud otsused: millal on aeg mõni pank kinni panna? Ja: kes maksab arve?

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles