Ligi: Küprose reformidega ei saa venitada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Liis Treimann

Euroala rahandusministrid toetasid tänasel kohtumisel Dublinis Küprose majanduse kohanemisprogrammi tingimusi.

«Hea, et Küprose kokkulepe lõpuks saavutati, kuigi läbirääkimised kestsid väga kaua,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi. «On tähtis, et edaspidi ennetataks tasakaalustamatusi, mitte ei oodataks hädade suurenemist. Reformidega ei saa venitada»

Küpros palus euroala riikidelt ja  Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) abi eelmise aasta juunis. Tänavu märtsis uuelt valitsuselt heakskiidu saanud abiprogrammiga soovitakse taastada usaldus riigi panganduse vastu, korrastada riigirahandus ja luua eeldused kestlikuks majanduskasvuks. Küpros kavandab ulatuslikke struktuurireforme ning pangandussektori ümberkorraldusi. Programmi maht on kuni 10 miljardit eurot, millest põhiosa laenab Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM), IMFi panuseks kujuneb eeldatavalt üks miljard eurot. Esimese makse ESMist võib Küpros saada mais pärast riiklike otsustusprotsesside läbimist ning eeltingimuste täitmist Küprose poolt.

Veel arutasid rahandusministrid Kreeka olukorda. Kreekalt oodatakse täiendavaid samme enne programmi teise ülevaatuse lõpetamist ja järgmist Euroopa Finantsstabiilsuse fondi (EFSF) laenumakset.

Iirimaa ja Portugali puhul on tähelepanu nihkumas programmidest väljumisele. Soodustamaks täies mahus turgudele naasmist arutasid ministrid EFSFist ja ESMist antud laenutähtaegade pikendamist keskmiselt 7 aasta võrra.

Täna õhtul ja laupäeval jätkub Dublinis Euroopa Liidu rahandus- ja majandusnõukogu (Ecofin) koosolek, kus on arutluse all Euroopa üldine majandusolukord ning pangandusliidu tuleviku küsimused. Esimese sammuna pangandusliidus on loodud ELi ühine pangandusjärelelvalve, mis järgmisel aastal tööd alustab. Järgmiseks peaks Euroopa Komisjon aasta keskel esitama ühtse kriisihaldusraamistiku eelnõu. Arutatakse ka majanduse rahastamisvõimaluste mitmekesistamisest Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles