Roubini: USA majanduse taastumise alguseni läheb veel 9 kuud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

USA majanduse taastumise alguseni läheb veel kuid ning isegi siis jääb see nõrgaks veel pikaks ajaks, tõdesid New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini ja Harvardi professor Kenneth Rogoff CNBC-le antund intervjuus.


Inimesed räägivad, et majanduslanguse põhi võiks kätte jõuda juunis, kuid ma usun, et see võtab veel 6-9 kuud aega, ütles finantskriisi ette näinud Roubini.

Rogoffi sõnul annavad stimulatsioonipaketid teisel poolaastal majanduses küll mõningase paranemise, kuid pikaajaline protsess saab olema väga aeglane ning majandus jääb väga haavatavaks ning tagasilanguse võimalus nagu Jaapani puhul juhtus, on järgneva paari aasta jooksul märkimisväärne.

Roubini sõnul oli sügisene finantskriis midagi palju enamat kui usalduskriis. Ning nüüd pannakse erasektori kaotused valitsuse õlgadele ning suurendatakse avaliku sektori võlakoormat, mis kasvuvõimalusi pärsib.

Rogoffi hinnangul võtab kinnisvaraturu taastumine aega viis aastat. Tema sõnul kaasnevad majanduslangusega suuremad riskid dollarile ja intressimääradele. Suurenenud laenudega annab intressitõus end valusasti tunda ning tõusu on järgneva viie aasta jooksul raske ette näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles