Mitu mootorivalmistajat otsustas tööst loobuda

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrimootorite komponente valmistav aktsiaselts Kolmeks.
Elektrimootorite komponente valmistav aktsiaselts Kolmeks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Elektrimootoreid valmistav aktsiaselts Kolmeks palkab uusi töötajaid, sest osa mähkijatest otsustas ümberõppimise asemel ettevõttest lahkuda.


Kolmeks on saanud viimase poole aasta jooksul tunda suurt tellimuste kahanemist ning see kajastub ka firma töötajaskonnas. Kui kõrghetkel mullu oktoobris oli seal ametis 260 inimest, siis nüüd on neid järele jäänud vaid veidi üle 180. Seejuures on tööandja umbes veerandiga töötajatest mõlema poole nõusolekul lepingut muutnud nii, et nad on ametis osalise tööajaga.


Juhataja Leho Haldna sõnul on nüüdseks olukord stabiliseeruma hakanud ning mõne osaajaga ametis olnud inimese leping on taas täiskoha peale ümber tehtud. Äsja avaldas Kolmeks «Sakalas» isegi reklaami, milles teatas, et palkab mähkijaid juurde.

Suurt abi Viljandi pingelisele tööturule sellest värbamiskampaaniast siiski loota pole, sest firmasse võetakse vaid kuus uut inimest: viis mähkijat ja üks tehnoloog. Nemadki saavad koha eeskätt seetõttu, et osa seniseid töötajaid otsustas ise ära minna.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laane sõnul on praegu väga haruldane, et keegi vabatahtlikult senisest töökohast loobub ja riskib uut otsima hakata.

Nelja mähkijat ajendas ametist loobuma see, et keskmise suurusega mootoreid, mida nad valmistasid, vajatakse varasemast tunduvalt vähem. Kolmeks pakkus inimestele küll võimalust hakata tegema väiksemaid mootoreid, mida tellitakse senisest rohkem, kuid uue töö tarvis tulnuks neil tublisti ümber õppida.

Endise kogenud mähkija sõnul oleks ta esimese viie kuu jooksul teeninud ilmselt vaid 2000-3000 krooni kuus ning kasulikum tundus olevat ära minna kahe kuupalga suuruse lahkumiskompensatsiooniga, mida seadus ette näeb.

Kolmeksi juhataja Leho Haldna kinnitusel oleksid lahkunud mähkijad saanud igal juhul seaduses ettenähtud miinimumpalka, milleks on praegu 4350 krooni. Pärast seda, kui uued võtted juba korralikult käes, tõuseb inimeste teenistus Haldna hinnangul Viljandimaa keskmise palga ligi ehk 10 000 krooni kanti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles