Tööandjad kutsuvad valitsusliitu uuesti läbirääkimistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis.
Tarmo Kriis. Foto: Priit Simson

Eesti Tööandjate Keskliit kutsub töölepingu seaduse jõustamise küsimustes tülli läinud valitsusliitu uuesti läbirääkimistele, et vältida kiiresti otsustamist vajavate küsimuste lükkamist tulevikku.


Liidu hinnangul lasub vastutus töölepingu seaduse jõustamise sõlmküsimuste lahendamiseks samadel erakondadel, kelle toetusel seadus riigikogus mullu detsembris vastu võeti, teatas liit BNSile.

«Eesti riigil on tänases keerulises majandusolukorras kolm suurt eesmärki: liituda eurotsooniga, väljuda majanduskriisist ning taastada tööhõive,» ütles tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi. Tema sõnul on kokkulepe töölepingu seaduse jõustamise kohta eeldus nende eesmärkide täitmiseks.

«Eelmisel aastal saavutatud kokkulepe töölepingu seaduse üle näitas, et väga erinevate maailmavaadetega erakonnad on suutelised niivõrd keerulises küsimuses kokku leppima. Mul pole kahtlust, et see võimekus on olemas ka jõustamise küsimuses,» lisas Veskimägi.

Ta lisas, et tööandjad on väljendanud soovi kanda töölepingu seadusega kaasnevaid kulusid ulatuses, mis on piisavad tagamaks töötukassa varade säilimise tänasel tasemel.

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis ütles, et tööandjad tegid ettepaneku töötuskindlustusmaksu tõstmiseks 1,5 protsendini tingimusel, et töösuhetesse paindlikkust loovad sätted võiks jõustuda kokkulepitud kujul. «Kuigi ükski valitsuserakondadest pole selle ettepanekuga seni nõustunud, on see meie hinnangul siiski üks toimivatest lahendustest, mida keerulises olukorras saaks kasutada,» lisas Kriis.

Peaminister Andrus Ansip ütles reedel, et sündida võib uus valitsusliit, sest Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit võivad moodustada delegatsiooni kõneluste alustamiseks Rahvaliidu ja rohelistega. Peaminister välistas samas koalitsiooni Keskerakonnaga.

Valitsuskabinet pidi jätkama eelarvekärbete, sealhulgas seni lahenduseta jäänud töölepinguseaduse võimaliku muutmise arutamist reedel, kuid kuna kaheksa ministrit viibivad välislähetustes või muudel kohtumistel väljaspool Tallinna, lükkus see edasi esmaspäevale.

Neljapäeva hilisõhtuks suutis kabinet sotsiaaldemokraadist rahandusminister Ivari Padari sõnul ministeeriumide ettepanekute alusel põhimõtteliselt kokku leppida 2,5 miljardi krooni suuruses riigieelarve kärpes, milleks tuleb vähendada ministeeriumide tegevuskulusid 11,8 ja palgafondi kaheksa protsenti. Erisusi pole palgakärbetes tema sõnul kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles