Valitsus kiitis heaks Küprose vastastikuse mõistmise memorandumi kavandi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeriigid tõrjuvad võrdlusi Küprosega.
Väikeriigid tõrjuvad võrdlusi Küprosega. Foto: SCANPIX

Valitsus arutas tänasel istungil Euroopa Komisjoni ja Küprose vahel sõlmitava vastastikuse mõistmise memorandumi kavandit ja andis sellele põhimõttelise nõusoleku.

Küprose abiprogrammi eesmärk on pangandussektori taastamine, riigirahanduse korrastamine ja eelduste loomine kestlikuks majanduskasvuks ja töökohtade loomiseks. Abiprogrammi kestus on kolm aastat ja maht kuni 10 miljardit eurot, sealhulgas Euroopa stabiilsusmehhanismilt 9 miljardit ja IMFilt 1 miljard eurot.

Peaministri ülesannetes olev kaitseminister Urmas Reinsalu ütles, et Küprose otsus on tähendusrikas pretsedent, sest näitab, et hüpoteetilise vajaduse korral saavad seda abi ka väiksemad EL liikmesriigid nagu Eesti.

«Meie jaoks on oluline, et ilma toetusprogrammita võivad sealsed arengud muutuda kontrollimatuks ja Küpros oleks ebastabiilsuse allikas ka teistele euroala riikidele,» lisas ta.

Avalduse finantsabi saamiseks esitas Küpros euroalale 25. juunil 2012. Läbirääkimistel Küprose valitsusega jõudsid otsustavasse faasi selle aasta märtsis ja uue abiprogrammi põhielemendid lepiti eurogrupis kokku 24. märtsil 2013.

Vastastikuse mõistmise memorandumi heakskiitmine on plaanis euroala rahandusministrite homsel kohtumisel Dublinis. Seejärel saadab valitsus esmaspäeval memorandumi kiireloomuliseks heakskiitmiseks riigikogule, kes teeb vastavalt Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse paragrahvi 5 lõikele 1 laenuotsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles