Andmekaitse jätab Google´i uurimise prantslastele

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google logo ja numbrid Nasdaqi peakontori aknal.
Google logo ja numbrid Nasdaqi peakontori aknal. Foto: SCANPIX

Kuna Prantsusmaa andmekaitse asutus on Google´i kasutajate privaatsuse kaitsmist käsitleva menetluse raames mõeldud rääkima kõikide Euroopa kodanike eraelu puudutavate õiguste eest, siis Eesti andmekaitse inspektsioon Google´i privaatsuspoliitika vastavust Euroopa andmekaitse nõuetega eraldi menetlema ei hakka.

Google privaatsuspoliitikaga seotud probleemid on andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõuniku Stina Liivrandi sõnul Euroopa andmekaitse asutuste tähelepanu all juba möödunud aasta algusest.

Eelmise aasta 24. jaanuaril teatas Google, et alates 1. märtsist muutuvad teenuste kasutamise tingimused ning privaatsuspoliitika pea kõikide Google poolt pakutavate teenuste puhul.

Oktoobris teatas andmekaitse inspektsioon, et avaldatud tingimused tekitasid rohkelt privaatsuse kaitsega seotud küsimusi ning Euroopa andmekaitse asutused asusid Google uue privaatsuspoliitika osas selgust looma, saates suurettevõttele mitmeid järelepärimisi. Kontsern küll andis vastused, kuid jättis uurimise põhirõhuks olevatele küsimustele, nagu andmete töötlemise protsesside kirjeldus või üle 60 Interneti teenuse privaatsuspoliitika täpsusi puudutav, vastamata.

Nüüdseks aga on Google´i uurimine Euroopa andmekaitseasutuste poolt võtnud juba järgmise pöörde.

«Praeguses etapis ei uurita enam Google´ privaatsuspoliitika võimalikku vastuolu Euroopa andmekaitse nõuetega, vaid nüüdseks survestatakse ettevõtet juba menetlusvahenditega. Asjaolu, et Google´ privaatsuspoliitika ei ole kooskõlas Euroopa andmekaitse direktiiviga, selgus juba möödunud aasta oktoobris. Google´ga alustati siis läbirääkimisi, et see viidatud puudused privaatsuspoliitikas kõrvaldaks, kuid ettevõte ei ole seda seni teinud,» ütles ta E24le.

Liivrand selgitas, et Euroopa andmekaitseasutuste töörühm, mis koosneb kõikidest EL riikide andmekaitse järelevalveasutustest, on Google´ suhtes läbiviidava menetluse juhtriigiks valinud Prantsusmaa andmekaitseasutuse, keda asusid parema tööjaotamise ja konsultatsiooni eesmärgil toetama teised 5 riiki. Prantsusmaa andmekaitse asutus on selle menetluse raames mõeldud rääkima kõikide Euroopa kodanike eraelu puudutavate õiguste eest.

«Eesti Andmekaitse Inspektsioonil ei ole hetkel põhjust täiendava menetluse alustamiseks, sest andmekaitse nõuded tulevad kõikidele Euroopa riikidele samast andmekaitse direktiivist ja probleemid on samad. Toetades kolleegide algatatud menetlust ootame esiletõusnud probleemide lahenemist üldiselt,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles