Külm ilm ja Narva toodangu vähesus tõstsid elektri hinna ebaharilikut kõrgele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida.
Soodsaima paketi leidmiseks tuleks pakkujatel pidevalt silma peal hoida. Foto: Toomas Huik

Ebatavaliselt külmade ilmade ja Narva jaamade toodangu vähesuse tõttu tõusis märtsis elektri hind ebaharikult kõrgele.

«Nord Pool Spoti Soome piirkonna hinnataseme tõusu põhjustas madalatest õhutemperatuuridest tingitud elektrienergia tarbimise kõrge tase Põhjamaades,» kirjutas kuuülevaates Nordic Power Managementi analüütik Mariana Maidla.

«Külm ilm hoidis elektrienergia tarbimise kõrgel ka Balti riikides, toetades hinnatõusu. Eesti keskmine õhutemperatuur langes veebruari –2,7 kraadilt märtsis –6,3 kraadini ning jäi seega koguni viie kraadi võrra alla paljuaastase keskmise taseme,» lisas ta.

Eestis oli elektribörsi keskmine hind märtsis 45,28 eurot megavatt-tund. Võrdluseks, veebruaris oli hind 39,82 eurot. Mõlemal kuul oli Eesti keskmine hind kõrgem kui Soomes.

Maidla märkis, et enamasti oli kahe riigi hind võrdne, kümnendiku tundidest oli Eestis hind soodsam ja 15 protsendil tundidest oli Eesti hind kallim.

Balti riikide hinda surus analüütiku sõnul ülespoole ka Narva Elektrijaamade toodangu vähenemine märtsi teises pooles, samuti Läti hüdrojaamade toodangu vähenemine.

Aprilli esimesed päevad on samuti näidanud kõrget elektri hinda. Täna on börsihind 55 eurot ja 51 senti megavatt-tund ning kuu esimese 11 päeva keskmine 52,85 eurot. Külmad märtsiilmad tähendasid seda, et fikseeritud hinnaga elektripakett võis olla soodsam kui börsihinnaga pakett. Aasta kahel esimesel kuul oli olukord vastupidine.

Elektribörsi hinnad on väga volatiilsed ehk kõiguvad suures vahemikus. Tavaloogika järgi võiks märtsis ja aprillis olla hind odavam kui jaanuaris ja veebruaris, kuid tegelikkus näitas hoopis vastupidist.

Energiaturg.ee juhtiva analüütiku Pirmin Tamme sõnul olid üldteenuse hinnad avatud elektriturul esimest korda populaarseimast fikseeritud hinnaga paketist kallimad, seni on kõige soodsam olnud muutuva hinnaga paketivalik.

Üldteenuse marginaal oli ühe kWh kohta märtsis suurematest elektrimüüjatest kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0,49 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Imatra Elekter 0,7- ja Eesti Energia 0,72-sendise marginaaliga.

Soodsaima hinnaga üldteenust pakkunud võrguettevõtja VKG Elektrivõrkude kliendil tuli märtsis maksta neli protsenti suurem arve kui populaarseima börsihinnaga paketi tarbijal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles