Elektroonikahiid elaks nagu pidevas kriisis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Gartner

Ei ole eriti teada, mis maailma suurimas elektroonikakompaniis Samsung Electronics toimub ja mis on nende edu saladus, see on kui kinnine ettevõte. Kõik hoovad on firma juhi Lee Kun-hee käes.

Eelmisel nädalal teatas Samsung Electronics, et esialgsel hinnangul kasvas selle aasta esimese kvartali tegevuskasum 53 protsenti, 8,8 triljoni wonini (7,7 miljardi dollarini). Kasumi kasv oli tingitud eelkõige tänu keskmise hinnaklassi nutitelefonide heale müügile. Samas on see esimene kord viimase viie kvartali jooksul, kui ei ole saadud rekordkasumit.

Ametlikult esitab Samsung eelmise kvartali majandustulemused 26. aprillil.

Möödunud aastal möödus Samsung Nokiast ja tõusis maailma suurimaks mobiiltelefonide tootjaks. See ei ole mitte üksnes mobiilitootja, vaid maailma suurim elektroonikatööstuskontsern, mille käive ulatus eelmisel aastal 179 miljardi dollarini.

Ajakiri Fortune kirjutas esmaspäeval, et Samsungi juhatuse esimees Lee Kun-hee naasis just kolm nädalat kestnud puhkusereisilt Jaapanisse ja Hawaiile. Mõjukas majandusajakiri oletab, et kontsernis võib oodata suuremat sorti ümberkorraldusi, sest alati pärast juhi pikemaid reise on need toimunud.

Nii näiteks kuulutas Lee pärast 2010. aasta reisi välja erakorralise seisukorra, kärpides juhtide palku, piirates väliskomandeeringuid ja teatades, et enamik Samsungis valmistatavatest toodetest peab kümne aasta pärast olema kadunud.

«Alati peab olema kriisitunne,» ütles Lee kümnetele lennujaama vastu tulnud ajakirjanikele, kes lootsid saada vihjeid, mida võib Samsungis ees oodata. «Tuleb joosta kiiremini.»

Ka ajakiri The Economist kirjutas mõned nädalad tagasi, et ettevõtte filosoofiaks on «pidev kriis», mille lahendamist juhib Lee isiklikult. Ka kogu ettevõtte tegevus, alates telerite disainist lõpetades kontserni strateegiaga, käib tema kaudu.

«Samsung on nagu sõjaline organisatsioon,» ütles Bloomberg Businessweekile Singapuri Ülikooli professor Chang Sea-Jin, kes on kirjutanud raamatu «Sony vs Samsung». «Juht otsustab, kuhu liigutakse, ja mingit diskussiooni selle üle ei ole.»

Samsung Electronics on suurim ettevõte Lee isa Lee Byung-chulli poolt 1938. aastal asutatud tööstuskonglomeraadis, mis moodustab 17 protsenti Lõuna-Korea sisemajanduse kogutoodangust. Konglomeraat annab tööd 370 000 inimesele enam kui 80 riigis.

Lee Kun-hee võttis Samsung Electronicsi juhtimise üle 1987. aastal, kuid kõige tähtsam sündmus ettevõtte kasvamisel odavast elektroonikatoodete tootjast globaalseks domineerijaks oli 1993. aastal Saksamaal ühes hotellis toimunud konverents, mis sai nimeks «Frankfurdi deklaratsioon». Lee pidas oma alluvatele kolm päeva kestnud kõne. Seal ütles ka kuulsa lause: «Välja tuleb vahetada kõik, välja arvatud naine ja lapsed.»

Kogu kõne anti välja ka 200-leheküljelise raamatuna, mis jagati kõikidele töötajatele. Need, kellel oli probleeme kirjaoskusega, said selle koomiksina.

«Samsung töötab nagu kellavärk,» ütles investeerimisfirma Sanford C. Bernstein analüütik Mark Newman, kes ise töötas selles ettevõtte äristrateegia üksuses aastatel 2004–2010. «Sa pead tegema täpselt nii nagu kõik teised. Kui sa seda ei suuda, muutub kaastöötajate surve väljakannatamatuks.»

Distsiplineerituna liigub Samsung Electronics uutesse valdkondadesse. Esialgu tehakse väikeseid samme, näiteks alustatakse põhiliste toodetega. Juhul kui infrastruktuur saab paika, hakatakse komponente müüma teistele ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles