Rahvaliit on uue töölepinguseaduse jõustumise vastu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Karel Rüütli (Rahvaliit) abikaasaga
Riigikogu liige Karel Rüütli (Rahvaliit) abikaasaga Foto: Raigo Pajula

Uue valitsusliidu sünd ei tõota kerge tulla, sest IRL-le ja Reformierakonnale on töölepinguseaduse jõustumine väga tähtis, Rahvaliit on aga alati selle jõustamise vastu olnud.


«Rahvaliit on uue töölepingu seaduse vastu seisnud algusest peale, sest see ei taga tööturu paindlikust,» ütles Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

Rüütli märkis, et talle jääb sotside käitumine arusaamatuks.

«Mulle jääb arusaamatuks, miks sotsiaaldemokraadid viimasel hetkel loobusid sotsiaaldialoogi osapoolte vahelisest kokkuleppest, kuigi sotsid ise veel päev enne nimetasid seda üleaegade parimaks kokkuleppeks,» kommenteeris Rüütli. «Tekib tunne, et sotsiaaldemokraadid soovivad olukorda valitsuses teadlikult pingestada. Sotsid on pidevalt rõhutanud, et see oli tööandjate ja töövõtjate kokkulepe, siis miks sotsid neid nüüd ei usalda.»

«Rahvaliidu sotsiaalpoliitika on järjepidev ja keskendub põlvkondade solidaarsusele, hoolivusele ning piirkondlikule tasakaalustatusele,» jätkas Rüütli.

Sotside juht Jüri Pihl ütles, et kuna tööpuudus on kasvanud suuremaks kui seadust tehes arvestati, siis olid sotsid sunnitud tegema ettepanekuid hüvitiste kärpimiseks. Nii samuti on seda soovinud teha ka teised valitsuserakonnad. Küsimus on vaid selles, et kust ja kuidas töölepinguseaduse hüvitisi kärpida. Sotsid pole nõus vaid töövõtjate poolsete järelandmistega.

See, et kolmeprotsendilisest töötuskindlustusmaksust ei piisa kõikide 1. juulil jõustuva töölepingu seaduse uute hüvitiste väljamaksmiseks, oli selge juba veebruaris. Kolme kuu jooksul pole aga valitsus ega ka tööandjate ja ametiühingute keskliidud suutnud kokku leppida töölepingu seaduse hüvitiste kärbetes.

Inimeste vallandamise ja koondamise lihtsamaks ja odavamaks teinud töölepinguseadust on enam kui aasta tugevalt kritiseeritud. Ettevõtjate poolt oodatud seadus on eriti tähtis kiiresti jõustada Reformierakonnale, aga ka oluline IRL-le oma poliitilise näo säilitamiseks. Töölepinguseadus on ka peaaegu ainus abinõu, mida on suutnud üleilmse majanduskriisiga võitlemiseks hetkel istuv Andrus Ansipi valitsus välja pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles