Obama esitab kongressile 2014. aasta eelarvekava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama saadab kolmapäeval kongressi 3,77 triljoni dollari suuruse 2014. aasta eelarvekava, et saavutada vabariiklastega «suur kokkulepe» viimased neli aastat üle ühe triljoni dollari ulatunud defitsiidi ohjeldamiseks.

Obama saavutaks defitsiidi kahandamise maksutõusu, kulutuste kasvu kärpimise ja valitsuse rahastatud programmide nagu tervisekindlustus piiramisega.

Kuid kokkuleppe asemel on Obama ettepanekud seni nii vabariiklastes kui ka demokraatides viha tekitanud. Tema liitlased heidavad talle ette sotsiaal- ja meditsiinikulutuste kärpimist, vastased aga ei lepi presidendi maksutõusuplaaniga.

Presidendi eelarveettepanek kahandaks järgmise kümnendi jooksul defitsiiti veel 1,8 triljoni dollari võrra, mis tõstaks defitsiidikärbete kogusumma 4,3 triljoni dollarini.

Opositsiooni enda poole võitmiseks korraldab Obama kolmapäeva õhtul Valges Majas eraviisilise õhtusöögi kümnekonnale vabariiklasest senaatorile. Õhtu peamiseks jututeemaks on eeldatavasti eelarve, kuid tähtsal kohal on ka relvakontrolliseadus ja immigratsioon.

Eelarvekõnelused tõotavad tulla ägedad, sest vabariiklased ei taha maksutõusust kuuldagi. Administratsioon on kinnitanud, et Obama ettepanekus on kulukärped ja maksutõus heas tasakaalus.

Vabariiklaste enamusega esindajatekojas juba vastu võetud eelarvekava kärbiks defitsiiti järgmise 10 aastal jooksul veel 4,6 triljoni dollari võrra lisaks 1,2 triljonile dollarile, mida näeb ette 2011. aastal sõlmitud kokkulepe.

Demokraatide kontrollitud senatis vastu võetud kava on lähemal Obama ettepanekutele, kuigi see ei näe ette muudatusi sotsiaalkindlustuse osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles