USA utsitab euroala tarbimist stimuleerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uus rahandusminister Jack Lew ütles visiidil Saksamaale, et korras rahandusega riigid peaksid stimuleerima sisenõudlust. Pildil Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schaeuble (vaskul) ja Jack Lew.
USA uus rahandusminister Jack Lew ütles visiidil Saksamaale, et korras rahandusega riigid peaksid stimuleerima sisenõudlust. Pildil Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schaeuble (vaskul) ja Jack Lew. Foto: SCANPIX

USA uus rahandusminister Jack Lew ütles visiidil Saksamaale, et korras rahandusega riigid peaksid stimuleerima sisenõudlust.

Lew’ nägemuses peaksid Saksamaa ja teised tugevamad maad tekitama nõudlust, tasakaalustamaks eelarvekärpeid euroala räsitud perifeerias Hispaaniast Kreekani.

«Majanduskasvu tõmbab käima tarbijanõudlus,» teatas Lew. «Kasuks tuleks poliitika, mis aitaks kaasa tarbjanõudluse elavnemisele – riikides, kus see jõukohane on.»

Saksa poolelt ei paistnud vähimatki valmidust range eelarvepoolitika prügikasti visata – lähenevatele valimistele vaatamata.

«Euroopas ei näe keegi vastuolu eelarvekärbete ja kasvu vahel,» ütles Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

«Me ei ole lahanud vastuolu, mida pole olemas. Meie olukord on, majanduslikus mõttes, teistsugune.»

Saksamaa kavatseb kärpida riiklikke kulutusi 2013-2014 aastatega 1,7 protsendi võrra, viies struktuurse puudujäägi nulli. Alates aastast 2016 kavatseb Saksamaa eelarvet ülejäägis hoida.

Obama administratsioon on arengute pärast euroalas väga mures.

«Meie majandust mõjutavad suuresti sündmused piiri taga,» ütles Lew. «Euroopa õitseng on meie seisukohast tohutult oluline.»

USA vaatevinklist vaadatuna kannatab euroala majandus nõudluse puudumise all – ning see nõudlus saaks tulla ainult põhjast, eriti Saksamaalt. Ilma selleta kasvu ei tule, usub USA.

Sakslased ei ole aga sugugi veendunud, et nende tragi tarbimine aitaks selliseid riike nagu Kreeka – kus tugev ekspordisektor puudub.

Ühtlasi adub Saksamaa vastutust anda teistele eeskuju oma eelarvedistsipliiniga.

Schäuble sõnutsi üritas ta seda oma USA ametivennale ka selgitada.

Lew külastas oma Euroopa-turnee lõpetuseks ka Prantsusmaad, kohtudes sealse rahandusministri Pierre Moscoviciga. Pariisis võeti tema jõulise-nõudluse-sõnum vastu tunduvalt soojemini.

Moscovici sõnutsi peavad euroala riigid «tagama tasakaalu riigirahanduse remondi ja majanduse turgutamiseks vajalike meetmete vahel».

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles