Opositsioon: Laar on liiga poliitiline valik

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Mart Laari esindaja lubas, et asjaosaline annab lühikese kirjaliku kommentaari, ei laekunud seda Postimehe trükkimineku ajaks.
Kuigi Mart Laari esindaja lubas, et asjaosaline annab lühikese kirjaliku kommentaari, ei laekunud seda Postimehe trükkimineku ajaks. Foto: Peeter Langovits

Kahekordse peaministri Mart Laari pikk poliitikukarjäär sunnib oponente kahtlema tema sõltumatuses Eesti Panga nõukogu esimehe kohal.

Kadriorg avalikustas eile, et Eesti Panga järgmiseks nõukogu esimeheks saab IRLi auesimees Mart Laar. Pisut enam kui aasta tagasi insuldi saanud mehe taandumine Toompealt Estonia puiesteele oli kokku lepitud juba varem. President Toomas Hendrik Ilves oli teinud ettepaneku ja Laar sellega nõustunud.

Riigikogu opositsioon suhtub sellesse valikusse tõrjuvalt, kuigi Laar on lubanud lahkuda riigikogust ja erakonnapoliitikast.

«Jaan Männiku lahkumise üle ma ei tunne kahetsust, aga mis antud kandidaati puutub, siis oleks oodanud, et kandidaadil oleks vähem poliitilist tausta,» kommenteeris riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

«Küsimus ei ole Mart Laaris, vaid selles, et poliitilise taustaga inimese taust liigub kaasa ja muutub panga omaks,» lisas ta.

Nestor märkis, et küllap on Laari nimetamiseks riigikogus hääled koos, kuid sotsid lubasid veel tõsiselt arutada, kas ekspeaministrit toetada.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ütles, et president lubas kohtumisel saadikurühmade juhtidega, et mehitab sel kevadel kolm suure tähtsusega riiklikku ametikohta apoliitiliste inimestega.

Riigipeal tuli valida riigikontrolöri, Eesti Panga nõukogu esimehe ja riigikohtu esimehe kandidaadid. Esimeseks sai endine Tartu Ülikooli rektor Alar Karis, riigikohtu esimehe kandidaat on Priit Pikamäe.

«President on sõna murdnud, soovides panna Eesti Panga nõukogu esimehe ametisse poliitiku,» rääkis Simson. Ta lisas, et kahtleb, kas insuldi üle elanud Laar saab keskpanga nõukogu esimehe ülesannetega hakkama.

«Eesti Panga nõukogu esimees peab olema võimeline riigikogu ees küsimustele vastama, raske on ette kujutada, kuidas ta sellise ülesandega hakkama saab,» ütles Simson. «Ma mõistan IRLi fraktsiooni, kes otsib endisele peaministrile väärikat lahkumisvõimalust, aga kas on õige panna inimene, kel on alles jäänud osaline töövõime, vastutama Eesti Panga eest?»

Tartu Ülikooli tsiviilõiguse professor, Eesti Panga nõukogu liige Irene Kull märkis, et oleks parem, kui nõukogu juht oleks apoliitiline, kuid see ei tähenda, et Laar ei sobiks sellele kohale.

Insuldist taastudes loobus Laar mullu nii kaitseministri kui ka erakonna esimehe positsioonist ning praegu on ta ametlikult riigikogu liige. Riigikogu peab tema kandidatuuri kinnitama, kuid ilmselt sealt tagasilööke ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles