Tõnis Oja: kuidas saada rikkaks?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Kuidas küll saada rikkaks, küsitakse mult aeg-ajalt kui jutt läheb erinevate investeerimisvõimaluste peale. Sellele küsimusele on üks lihtne vastus – tuleb luua oma firma ning selle väärtust kiiresti kasvatada.

Tõsi, on veel üks võimalus, saada tipppoliitikuks või suure riigiettevõtte juhiks, kelle sissetulekud on nii suured, et sellest osa oskusliku investeerimisega võib kasvatada endale üsna märkimisväärse varanduse.

Aga kui me räägime finantsinvesteeringutest, siis tundub, et nendega enam kiiresti (ma toonitan, kiiresti) rikkaks ei saa. Kui tänu Hansapanga aktsiatele tekkis Eestis tuhatkond miljonäri (vanas rahas), siis praegu ei paista küll sellist börsiettevõtet, mille väärtus kasvaks lähima kümnekonna aastaga viie- kuni kümnekordseks.

Jääb muidugi lootus praegustele ja tulevikus tekkivatele idufirmadele, aga enne peavad nad kasvama börsikõlbulikeks ning kas nende aktsiad noteeritakse kunagi Tallinna börsil või hoopis Londonis või New Yorgis, on täna raske ette ennustada.

Aga see, et börsile investeerides ratsa rikkaks ei saa ei tähenda, et inimesed ei peaks oma sääste investeerima. Vastupidi, kuna majandus- ja palgakasvud jäävad lähiaastatel, aga võib olla ka kaugemas tulevikus ilmselt mõõdukaks, oleks mõistlik tuleviku kindlustamiseks otsida lisavõimalusi. Aeg oleks loobuda idaeuroopalikust mõtteviisist, et saagu mis saab ja küll riik hoolitseb minu eest ning selle asemel hakata oma tulevikku kindlustama ise.

Finantsturgudele investeerimine ei ole nii keeruline nagu see paistab. Tõsi, raha kasvatamine nõuab veidi teadmisi ja kannatlikkust, aga kohe kindlasti ei ole investeerimine mingi raketiteadus.

Neile, kes vähegi soovivad oma tulevikku ise kindlustada, ei jäägi tegelikult muud üle, sest kiiresti õnnestub rikkaks saada vaid väga vähestel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles