Palgaanalüütik hoiatab tööandjaid uue palgaralli eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fontese analüütik Ilmar Põhjala
Fontese analüütik Ilmar Põhjala Foto: Fontes

Fontese palgakonsultatsioonide analüütik Ilmar Põhjala kommenteeris ametiühingute üleskutset mitte leppida vähema kui kuueprotsendilise palgatõusuga, et ettevõtted peavad jääma siiski ettevaatlikuks, et mitte jälle palkade rallit esile kutsuda.

Fontese palgauuringu prognoos jääb sel aastal 5-6 protsendi juurde ning organisatsioonid ise on Fontese andmetel rääkinud keskmiselt neljaprotsendilisest tõusust.

«Samas tuleb ikkagi aru saada, mida sõna keskmine palgatõus tähendab. Kui pooltel inimestel tõuseb palk 12 protsenti ja pooltel inimestel palk ei muutu - siis ongi keskmine palgamuutus 6 protsenti. Ametiühingute keskliidu soovitus kõigil töövõtjatele nõuda vähemalt kuueprotsendilist palgatõusu, tähendaks keskmist palgatõusu, mis on oluliselt suurem kui kuus protsenti,» kirjeldas Põhjala.

Järjest suurenev tööhõive ja vähenev töötuse määr avaldavad Põhjala sõnul juba niigi survet palgatõusuks. Negatiivse näite palkade rallist toob ta 2007. aastast, kui töötuse määr oli 4,7 protsenti ja keskmine kuu põhipalga tõus 22,3 protsenti. «Ralli jätkus inertsis ka 2008. aastal, kuid see mälestus, milline koondamiste laine ja palkade kärpimine toimus 2009. aastal, on meil veel kõigil väga hästi meeles,» lisas Põhjala.

Palgad saavad ja peavadki tõusma Põhjala sõnul ainult koos tootlikkuse tõusuga. «Majanduskriisi üle elanud juht ei lase loodetavasti enam taastekkida olukorral, kus kõigepealt tõsteti töötajate ja turu survel palkasid, ning alles siis hakati nuputama kuidas efektiivsemalt oma äri korraldada,» rääkis Põhjala.

Tema sõnul on olemas ka teine äärmus - ettevõtted, kes on kriisiaastatel kulusid kärpinud ja oma tööprotsessid efektiivsemaks teinud, kuid mille tulem kajastub ainult juhtide sissetuleku suurenemises. Sellisel ettevõttel ei lähe tänases väheneva tööjõu pakkumisega turul Põhjala hinnangul hästi.

«Siinkohal toetame ametiühingute keskliidu soovitust, et kollektiivid, kelle palk on aastaid muutumatuna püsinud ning kelle tööandjal läheb hästi, võtta julgus rindu ja võimalikust palgatõusust ühiselt rääkima minna,» ütles Põhjala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles