Uuring: igapäevastress ei tee meid mitte tugevamaks, vaid nõrgemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress võib teha tervisele karuteene.
Stress võib teha tervisele karuteene. Foto: SCANPIX

Töökaaslased torgivad üksteist n-ö piiripealsete märkustega, ülemus märkab vaid halba ning mitte kunagi head, töö tundub olevat mõttetu ja karjääriperspektiiv lootusetu. Hiljutisest uuringust selgub, et taolised väikesed stressiallikad ei tee inimest mitte tugevamaks, vaid kahjustavad pikapeale tema vaimset tervist.

Sellele järeldusele jõudsid hiljutises uuringus California ülikooli teadlased, kirjutab ScienceDaily. Uuring ilmus ajakirjas Psychological Science. Teadlased püstitasid uuringus küsimuse, kas igapäevased väiksed probleemid nagu negatiivne tagasiside, kolleegide solvavad ütlemised või suhtumised jne mõjutavad pikemal ja pideval kestmisel inimese vaimset tervist negatiivsel moel või muudavad meid taoliste ärritajate suhtes hoopis tugevamaks. Teadlased uurisid seoseid igapäevaste negatiivsete emotsioonide ja inimese vaimse tervise olukorra vahel kümme aastat hiljem. Uuringus osales 711 meest ja naist vanuses 25-74 eluaastat.

Selgus, et inimestel, kes olid kogenud pikema aja jooksul psühholoogilist stressi (tundnud end tööl väärtusetuna, tuleviku suhtes lootusetu, närvilise või rahutuna jne), diagnoositi ärevust ja depressiooni veel kümme aastat hiljemgi. Uuring näitas, et inimeste vaimset tervist ei mõjuta mitte ainult nn suured sündmused, vaid ka pealtnäha väikesed ja tühised asjad avaldavad pikaajalist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles