Veebileht peab Facebooki andmete põhjal piduliste protokolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pidu.eu

Eelmise aasta lõpus alustas tegevust veebileht pidu.eu, mis loob Facebookist saadud avalike andmete põhjal inimestele nende enda teadmata personaalsed kontod, kus peale täisnime, pildi ja lingi Facebooki profiilile on üles loetletud ka kõik nende peokülastused.

18aastane Tartu abiturient Maris avastas lehe, kui sisestas huvi pärast oma nime Google’i otsingumootorisse. Esimese tulemusena ilmus otsinguväljale just link lehele pidu.eu, millele klikkides leidis neiu omanimelise konto koos enda pildi ja viitega tema Facebooki profiilile. Lehel oli nimekiri kõigist avalikest pidudest, kuhu Maris end viimase paari kuu jooksul osalema oli märkinud. Nii mõnigi ürituste korraldaja pakub avaliku osalemise märkimisel külalistele boonust näiteks odavama või tasuta  sissepääsu näol peopaika.

Omanimelise lehe leidmine oli Marise jaoks üllatus. «Alguses oli ehmatus suur ja hakkasin mõtlema, et kas ma tõesti olen endale kuskile konto teinud, mida lihtsalt ei mäleta,» meenutas Maris.

Kontot polnud Maris endale siiski ise loonud. Pidu.eu näol on tegemist veebilehega, mis saab andmeid Facebooki rakendusliidese kaudu. Seega on kogu lehel avaldatud info pärit Facebookist ning seejuures olnud kõigile kasutajatele ka varem nähtav. Facebooki kasutustingimustes seisab, et avalik informatsioon on rakendusliidese kaudu kõigi jaoks kättesaadav. Kuigi kasutajal võivad olla aktiveeritud kõik privaatsussätted, on tema tegevus avaliku ürituse lehel siiski kõigile nähtav.

Pidu.eu koondab info inimeste peokäikude kohta ühele veebilehele ning saidilt on võimalik isikuid nime järgi otsida. 21aastane Tartu ülikooli tudeng Erki, kes kuulis lehe kohta oma tüdruksõbralt, oli üllatunud selle üle, kui lihtne on Facebookist sellist infot saada. «Aga kiitused arendajatele nutikuse eest,» ütleb ta.

Domeen pidu.eu on mullu 19. detsembril registreeritud Roman Matrosovi nimelisele isikule. Kuigi toimetus püüdis Matrosoviga ühendust võtta mitmel korral, ei saabunud vastust ühelegi päringule seoses veebilehega pidu.eu.

Küll aga vastas lehe esindaja andmekaitse inspektsiooni arupärimisele lehe õiguspärasuse kohta. «Kogu info, mis on nähtav veebilehel, on väljastatud Facebooki poolt ja on avalik. Iga kasutaja, kes registreerib ennast Facebookis, nõustub kasutajatingimustega,» ütles lehe esindaja päringu peale. Andmekaitse Inspektsiooni nõuniku Stiina Liivrandi sõnul on lehe kohta siiani laekunud vaid üks kaebus.

Liivrand kinnitab, et veebilehe tegevus on seadusega kooskõlas, kuna isikuandmete kaitse seaduse kohaselt ei kohaldata isikuandmete töötlemisele teisi paragrahve, kui isik on oma andmed ise avaldanud. «Ehk siis, inimesele küll jääb õigus nõuda oma andmete avaldamise lõpetamist, kuid nõusolekut andmete avaldamiseks uues keskkonnas andmeomanikult küsima ei pea,» ütleb Liivrand.

Oma andmete avaldamise lõpetamist veebileht sooviavalduse korral ka võimaldab. Selleks tuleb kõigepealt eemaldada Facebooki avalikelt üritustelt kõik märked isiku osalemise kohta. Seejärel peab saidile pidu.eu Facebooki kaudu sisse logima ning esitama nõude oma konto kustutamiseks. 18aastane Maris otsustaski pärast lehe avastamist oma konto sealt kustutada. Tema sõnul läks palve täitmiseks aega mitu päeva. Samas pole neiu lõpptulemusega rahul: tõmmis tema kontost ilmub siiski Google’i otsingutulemustes.

Kuigi leht pidu.eu tegutseb seaduse piires, tunneb abiturient Maris avaldatud andmete pärast pahameelt. «Minu ja väga paljude teiste inimeste teadmatust on ära kasutatud, kui meile selline konto on loodud, » ütleb Maris. Ta lisab, et tema hinnangul ei pruugi paljud inimesed taolise lehe olemasolust teadlikud olla. Kõige rohkem häirib keskkooli lõpuklassis käivat Marist see, et tööandjad võivad enne kandidaadi töölevõtmist talle internetis taustauuringut teha. «Minu arvates pole see just kõige parem, et minu nimega tuleb kohe pidu.eu lehekülg,» sõnab tüdruk. «Kuna nii paljud ei tea seda lehekülge, siis nad võivad seda ükskõik millega seostada,» lisab ta.

Sarnaselt suhtub veebilehe olemasolusse ka 21aastane Tartu ülikooli tudeng Annika, kes pärast lehe leidmist sellest Facebooki vahendusel ka oma tuttavaid informeeris. Tema on aga veebilehe olemasolust häiritud teisel põhjusel. «On ju mõistetav, et ka kinniste kontodega ei saa me privaatsusest internetis juba ammu rääkida, aga ikkagi on päris hirmutav mõelda, et keegi võib maniakaalselt mingi lehekülje kaudu oma õhtuse peokoha valida selle järgi, kus oleks võimalik sind näha,» lausub Annika.

Tartu ülikooli tudeng Erki näeb lehte aga teises valguses. «Mina arvan, et kellelgi on päris hea äriidee tulnud, nüüd peaks nad leidma viisi, kuidas tähelepanu rahaks teha,» leiab ta. Enda konto olemasolu Erkit ei häiri, kuna tema arvates pole mõtet oma tegelikku olemust varjata. «Leht on ju andnud võimaluse enda andmed kustutada, mis on arendajate poolt väga viisakas samm,» lisab ta. Samas väljendab ka Erki kahtlust selle suhtes, kuidas inimesed lehelt saadud infot ära kasutada võivad. «Inimesi on ju igasuguseid,» ütleb ta.

Kui sisestada Google’i otsingumootorisse fraas «pidu.eu», ilmub peale lehe enda otsingutulemuste seas ka lehekülg Buduaari foorumist, kus saidi avastanud inimesed selle tegevuse eetilisuse üle arutlevad. Sõnavõtjate hulgas on nii lehe vastaseid kui ka neid, kes saidi olemasolu suhtes ükskõiksed on ning arvavad pigem, et kui peol käia, siis tuleks seda ka tunnistada julgeda.  Ühes ilmekamas postituses seisab: «Peol olles tõmbad ka koti pähe, et keegi ei näeks Sind seal?»

Et edaspidiseid üllatusi oma isikuandmete kasutamise suhtes vältida, soovitab andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand alati iga veebilehe kasutustingimused läbi lugeda. «Tasuta, ilma rahalise väljamakseta saadavate teenuste omapära on see, et enda kohta antakse välja informatsiooni, mis päädib mõningase privaatsuse kadumisega,»sõnab Liivrand. «Üldise soovitusena võib öelda, et inimesed oleksid oma andmete avaldamisel valivamad, kaalutlevamad ja kõhklevamad,» ütleb nõunik.

Veebilehte pidu.eu  külastab nädalas statistika põhjal üle 5000 inimese, kusjuures kõige suurem vaadatavus langes veebruari eelviimasele nädalale, kui lehekülge uudistas üle 8000 inimese. Võrdluseks: Postimehe veebilehte külastatakse nädala jooksul ligi miljon korda. 

Peale peokülaliste profiilide võib lehelt leida ka erinevate lõbustusasutuste fotogaleriisid ning infot tulevaste pidude kohta.

Väljavõte isikuandmete kaitse seadusest

§ 11. Isikuandmete avalikustamine

(1)   Kui andmesubjekt on oma isikuandmed avalikustanud ise, andnud käesoleva seaduse § 12 kohase nõusoleku nende avalikustamiseks või kui isikuandmed avalikustatakse seaduse, sealhulgas käesoleva paragrahvi lõike 2 alusel, siis ei kohaldata isikuandmete töötlemisele käesoleva seaduse teisi paragrahve.

Juhend profiili täielikuks eemaldamiseks lehelt:

1. Võtke osalemismärked Facebookis avalikelt ürituselt maha (un-attend).

2. Vajutades Pidu.eu pealehel nuppu «Connect», logige sisse oma Facebooki kontoga.

3. Vajutage «Kustuta konto» ja täitke  vorm, kuhu kirjutage soov konto kustutamise kohta.

Allikas: pidu.eu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles