Eesti Energia väävliheitmed on kümne aastaga vähenenud kolm korda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamad.
Narva Elektrijaamad. Foto: Toomas Huik

Kümne aastaga on Eesti Energia põlevkivitööstuse väävliemissioon on vähenenud ligi kolm korda, teatas ettevõte.

Narva Elektrijaamadesse, täpsemalt Eesti elektrijaama neljale energiaplokile paigaldati ligi viis aastat kestnud uurimus- ja katsetööde tulemusena unikaalsed väävlipuhastusseadmed.

«Tänu neile säilib Narva elektrijaamade tootmisvõimekus aastas endiselt 9 TWh tasemel ning Eesti suurim elektritootja saab anda elektrienergiat ka pärast 2016. aastat, mil keskkonnanõuded taas karmistuvad,» rääkis Eesti Energia keskkonnajuht Olavi Tammemäe lisades, et samas on elektrienergia toodang kümne aastaga kasvanud ligi 30 protsenti.

Lisaks on õhuheitmete vähenemist mõjutanud tolmpõletuskatelde osaline väljavahetamine keevkihtkatelde vastu.

Tolmpõletus on olnud seni kõige levinum põletusviis, mille juures on vajalik täiendav süsinikdioksiidi ja lämmastikuheitmete püüdmine. Siin aitab heitmeid vähendada killustiku lisamine kütusena kasutatava põlevkivi hulka. Keevkihtkatla põlemistemperatuurid on madalamad ning põlevkivi põletamisel toimub märkimisväärne väävli sidumine, mille tõttu on vääveldioksiidi heitmed nulli lähedased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles