Analüütik: märtsis aeglustas hindade kasvu kütuse odavnemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusevalik.
Kütusevalik. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul on sel aastal naftahinnad veidi langenud, mistõttu on kütused siinsel turul odavnenud ja kütuse hindade mõju tarbijahinnaindeksi kasvule oli tavapärasest väiksem.

«Viimastel aastatel on mootorikütuste hinnad kiirelt kasvanud ning andnud olulise panuse tarbijahindade tõusu. Märtsis olid kütused aga ligi 4 protsenti odavamad kui aasta tagasi,» kommenteeris Pungas.

Möödunud kuul kandus hindadesse Pungase hinnangul aasta alguse tubakatoodete aktsiisimäära tõus seoses eelmise aasta lõpus soetatud varude lõppemisega. Lisaks on lennukipiletid aastaga kallinenud pea 40 protsenti – hinnatõusu põhjus on kasvanud nõudlus ja lennufirmade keerukast majandusolukorrast tingitud vajadus tulusid suurendada.

Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi järgi alaneb inflatsioon 2012. aasta 3,9 protsendilt sellel aastal 3,4 protsendini. Hinnatõusu aeglustumise taga on maailmamajanduse nõrkusest tingitud välistegurite mõju langus, mis stabiliseerib kütuste hinda ning pidurdab soojuse hinnatõusu.

Märtsis tõusid hinnad kuuga 0,7 protsenti ning aastane hinnatõus aeglustus veebruari 3,7 protsendilt märtsis 3,5 protsendini. Euroala inflatsioon alanes märtsis esialgsel hinnangul kütuste hinnatõusu pidurdumise tõttu 1,7 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles