Ajaleht: sadadel soomlastel on firma Panama maksuparadiisis

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: SCANPIX

Sajad soomlased kas omavad firmat maksuparadiisiks peetavas Panamas või töötavad mõne sealse ettevõtte juhtkonnas, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Osa firmasid on loodud tavapäraseks kaubavahetuseks või näites selleks, et firma omanikuks olev soomlane elab Panamas. Mõningal juhul võib olla tegemist skeemiga, kus Panama firma abiga on vähendanud maksude maksmist Soomes või peidetud varasid.

Osa sellistest ettevõtetest on loodud 1980ndatel ja 1990ndatel, kui Soomes kehtis jõukusemaks. Mitmed neist firmadest on oma tegevuse tänaseks lõpetanud.

Helsingin Sanomat selgitas Panama firmade seosed soomlastega sadu tuhandeid ettevõtteid sisaldava andmebaasi abil, mille on pannud kokku inglasest häkker, kes kasutas ära Panama finantsinspektsiooni avalikku teavet.

Andmebaas sisaldab kuni 2010. aastani registreeritud firmade ja nende juhtfiguuride nimesid. Selle järgi on paljastatud maksupettusi mitmes riigis, nagu näiteks Saksamaal.

Panamas on registreeritud ka ettevõtteid, mille tegevus viitab Soomele, kuid nende juhtide seas soomlasi pole. Niisugused on näiteks Joensuu Investment, Espoo Investment, Oulu Finance International Corporation ja Tampere Commercial Corporation.

Soome ja Panama sõlmisid mullu leppe maksuteabe vahetamise kohta, kuid see pole veel jõustunud. Rahandusministeeriumi rahvusvahelise maksustamisosakonna nõuniku Antero Toivaineni kinnitusel ratifitseeritakse see veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles