Ansip: töötute uusi hüvitisi tuleb igal juhul kärpida

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip rääkis tänasel valitsuse pressikonverentsil, et valitsusparteide vaidlus töölepinguseaduse ja töötute hüvitiste üle on üks tõsisemaid võimuliidu ees olevaid vaidlusi, kuid rõhutas, et töötute uusi hüvitisi tuleb kindlasti kärpida.

«Hüvitiste määrasid tuleb igal juhul korrigeerida,» tõdes Ansip. Ta märkis, et valitsus on juba kokku leppinud töötuskindlustusmaksu, kust peaks tulema raha koondamis- ja töötute hüvitisteks, tõstmise praeguselt 0,9 protsendilt alates 1. juunist kolmele protsendile, kuid praegused arvutused näitavad, et maksutõusust hoolimata jookseb töötukassa rahast tühjaks.

1. juulist kehtima hakkav töölepinguseadus näeb ette, et firmade jaoks muutub koondamine lihtsamaks, sest koondamisrahade maksmise võtab osaliselt enda kanda töötukassa. Kui näiteks praegu peab ettevõte kümme aastat nende juures töötanud inimesele maksma koondamise korral nelja kuu palga, siis 1. juulist vaid ühe kuu palga, millele töötukassa maksaks kahe kuu palga juurde.

Ühe kuupalga kaotuse kompenseeriks töötajatele aga see, et 1. juulist tõusevad hüvitised töötutele - esimese saja päeva eest praeguse 50 protsendi asemel 70 protsenti palgast ning järgmise 260 päeva eest praeguse 40 protsendi asemel 50 protsenti palgast ning jõustub põhimõte, et ka vabatahtlikult töölt lahkunud inimene saaks töötutoetust.

Just uusi hüvitisi tahavad nii Reformierakond kui ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) otsustavalt kärpida ning sotside jaoks liiga palju. Postimehe andmetel on reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur välja käinud plaani, et hüvitist tõsta esimese saja päeva eest 55 protsendile palgast ning järgmiste päevade hüvitis jääks samaks.

Kaoks hüvitis poolte kokkuleppel lahkunutele ning koondamise puhul tuleks firmadele lisakohustusena see, et pikaajalise tööstaažiga inimesele peavad nad maksma ühe kuu asemel kahe kuu palga.

Sotsid on omalt poolt töötukassasse lisaraha leidmiseks teinud ettepaneku tõsta töötuskindlustusmaksu nelja protsendini. Seda toetavad ka ametiühingud ja tööandjad.

Ansip ütles täna, et ei poolda mingil juhul sellist lähenemist, et uute hüvitiste tagamiseks tõsta maksu. Tema sõnul võib ka neljaprotsendilisest maksust väheks jääda, kui käiku lähevad Eesti majanduse ja töötuse kasvu kõige mustemad stsenaariumid ning võib lõpuks jõuda välja kümneprotsendilise maksuni, et hüvitisi tagada.

Samas ei välistanud Ansip otseselt maksu tõstmist nelja protsendini. «Me pole mingil juhul maksutõsuga nõus, kui hüvitised jäävad kärpimata,» lausus ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees ja siseminister Jüri Pihl lausus pressikonverentsil, et sotsid on kompromissideks valmis. Ta lausus, et üks võimalus on tõsta maksu nelja protsendini, kuid kui see ei sobi teistele valitsusparteidele, siis on sotsid valmis hüvitisi kärpima.

Samas märkis aga Pihl, et koos töötute hüvitistega tuleb aga muuta ka neid seadusepunkte, mis firmadele koondamist hõlpsamaks muudavad kuni selleni välja, et 1. juulist kehitma hakkavas töölepinguseadus jäetakse need punktid esialgu üldse välja.

Valitsus on kolme võimupartei esindajatest moodustanud erikomisjoni töölepinguseaduse ja töötute hüvitise küsimuses kokkuleppe leidmiseks ning see koguneb taas täna kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles