Pärsia lahe riigid nõuavad jõuliselt AAA-reitingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidireiting AAA.
Krediidireiting AAA. Foto: SCANPIX

Naftarikkad Pärsia lahe riigid nagu Saudi Araabia ja Katar kritiseerivad teravalt juhtivaid reitinguagentuure, mis ei ole neile AAA-reitinguid omistanud – heale finantstervisele vaatamata.

Samal ajal kui arenenud riikide nagu USA ja Suurbritannia reitinguid langetatakse, ei anna Moody's, Standard & Poor's ja Fitch Pärsia lahe riikidele reitinguid, milliseid nood vääriksid, usuvad nad.

«Me näeme, kuidas arenenud riikidel on AA-reitingud ja mõnda neist kukutatakse isegi madalamale, aga tärkavaid turgusid nagu minu enda riiki... me tõesti vääriksime kõrgemaid reitinguid,» ütles Saudi Araabia rahandusminister Ibrahim al-Assaf teisipäevase Araabia ministrite kohtumise kuluaarides.

Praegusest AA-reitingust kõrgemat tunnustust tahab S&P käest ka gaasi poolest rikas Katar. Nagu Saudi Araabia, kinnitavad ka nemad endid AAA väärilised olevat.

«Meil on 37 aasta pikkune ajalugu,» ütles Katari rahandusminister Yousef Kamal. «Me pole kordagi makseid katkestanud, ka rasketel aegadel oleme me maksnud.»

Reitinguagentuurid osutavad aga sellele, et nende hinnag ei põhine üksnes riikide finantsilisel seisul – vaid ka mitmetel teistel faktoritel, poliitiline stabiilsus kaasa arvatud.

Alles 1995. aastal kukutati verevalamiseta sujunud riigipöörde käigus Katari eelmine emiir – omaenda poja poolt.

Saudi Araabia monarhias pole lood troonipärimisega kaugeltki selged, Bahreinis on aga rahvas väga rahutu.

«Asi ei seisne üksnes rahas,» ütles Dima Jardaneh, üks Standard & Poor'si direktoritest. «Arvesse tulevad ka poliitilised küsimused, ka rahapoliitilised aspektid.»

Mitmete Pärsia lahe riikide reitinguväljavaateid varjutab läbipaistmatu tsentraliseeritud otsustamisprotsess, sõltuvus maavaradest ning valmidus loovutada osaliselt kontroll oma rahapoliitika üle, sidudes valuuta dollariga.

Nagu kinnitab Moody’se endine Lähis-Ida analüütik Tristan Cooper, on enamik riike oma reitingute osas tundlikud.

«Moody’se päevil karjuti minu peale päris sageli... Reitinguid langetada pole sugugi lõbus, eriti kui tegemist on Lähis-Ida maadega,» ütles Cooper.

Siiski on ka märke sellest, et mõnede Pärsia lahe riikide kaebehüüdu on kuulda võetud. Märtsis jättis Fitch Saudi Araabia AA– reitingu küll muutmata, kuid omistas sellele positiivse väljavaate.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles