Kuidas stiilselt (ja viisakalt) amet maha panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameti võib maha panna uksi paugutades ja kõigiga tülli minnes, kuid seda võib teha stiilselt, viisakalt ja nõnda, et halba maiku asjast ei jää lahkujale ega ka mahajääjatele. Forbesis jagatakse nõuandeid, kuidas seda teha.

Universaalne ja igihaljas soovitus on, et ära lasku emotsioonidesse ning ära räägi oma endisest tööandjast mitte kunagi halba, sest see võib pöörduda sinu karjääri vastu.

Tee ettevalmistusi. Alusta nendega enne seda, kui esitad lahkumisavalduse. Kaasa teisi inimesi oma olulistesse projektidesse ning ära võta endale vabatahtlikke kohustusi.

Pane oma asjad varakult kokku. Mõnedes ettevõtetes on kombeks, et kui töötaja esitab lahkumisavalduse, siis ta peab ka kohe samal päeval töölt lahkuma. Sellepärast tee igaks juhuks juba eelnevalt koopiad olulistest asjadest oma tööarvutis, sest võib-olla kästakse sul arvuti kohe ära anda.

Vestle ülemusega. Sinu lahkumine võib olla talle kibe pill alla neelata ja sellepärast ära lihtsalt lajata talle selle faktiga, vaid leppige kokku aeg kohtumiseks ning rääkige suletud uste taga.

Tee lühidalt. Pole vaja talle ette vadrata kogu oma edasise elu plaane. Kui sa ei taha neist eriti midagi avaldada, siis piisab täiesti, kui ütled, et oled saanud pakkumise, millest sa ei suutnud keelduda.

Rõhuta positiivset. Isegi kui sa oma ülemust ei salli, ütle talle mõni meeldiv kompliment lisaks oma lahkumisuudisele.

Keeldu vastupakkumisest. See võib olla raske, kuid enamik koolitajaid ütleb, et pole mõistlik võtta vastu lahkumisavalduse vastu pakutud paremat pakkumist, kui sul on mõttes tegelikult lahkumine.

Paar head sõna ülemuse kohta. Paljudes firmades teeb personaliosakond lahkuvate töötajatega nn lahkumisintervjuu, kus on võimalik suu puhtaks rääkida. Ütle seal midagi head oma ülemuse kohta. See jõuab kindlasti tema kõrvu.

Aita oma järeltulijat. Kui sinu lahkumiskuupäev on teada, siis kasuta vahepealne aeg oma järeltulija koolitamisele ja vii ta asjadega kurssi.

Kooki ja kommi. Viimasel tööpäeval too töökaaslastele midagi head, näiteks kooki, küpsiseid jne. Neile jääb see meelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles