Eesti asub vaagima Küprose abistamise tingimusi

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelnõu Küprose abipaketi memorandumi heakskiitmise kohta jõuab valitsusse järgmisel nädalal, ning edasi arutab seda riigikogu.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimehe Arto Aasa sõnul võib vastav eelnõu jõuda valitsuse järgmise nädala istungile, ning riigikogu arutaks seda tõenäoliselt 15.-18. aprillil.

Küprose.eelnõu juhtivkomisjoniks saab olema rahanduskomisjon, kes saadab selle arutamiseks ka parlamendi täiskogu ette. ELAK saab edaspidi regulaarseid ülevaateid, kuidas on programmi täidetud.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul sõltub täpne graafik sellest, millal Küpros ja EL troika omavahel abiprogrammi detailides lõplikult kokkuleppele jõuavad. Esialgne lepe sündis juba 25. märtsil, seejärel teatati täpsustatud tingimustes kokkuleppele jõudmisest teisipäeval, 2. aprillil, kuid eile kommenteeris Saksamaa rahandusministeerium Reutersile, et lõplik memorandumi variant saab valmis alles 9. aprilliks.

Praeguseks on selge, et suurema osa Küprose abipaketi jaoks lubatud kuni 10 miljardist eurost annab Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM), milles osaleb ka Eesti. Väiksem osa summast peab aga tulema Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF). Viimase tegevdirektor Christine Lagarde teatas eilses avalduses, et IMFi poolne panus saab olema 1 miljard eurot, mis eraldatakse kolme aasta jooksul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles