Prantsuse eksminister tunnistas salajast Šveitsi arvet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse eelarveminister Jérôme Cahuzac.
Prantsuse eelarveminister Jérôme Cahuzac. Foto: AFP

Tagasiastunud Prantsuse eelarveminister Jérôme Cahuzac tunnistas üles, et valetas korduvalt, kui eitas salajase Šveitsi pangaarve olemasolu – andes hoobi president François Hollande'i valitsuse reputatsioonile.

Cahuzac taandus ametist kaks nädalat tagasi, tõrjudes tuliselt süüdistusi ja kinnitades oma süütust pärast seda, kui prokurörid algatasid uurimise maksupettuste asjus, võttes aluseks uuriva veebisaidi Mediaparti raporti, mille alusel oli ministril aastaid pangaarve Šveitsis, kust ta selle aastal 2010 Singapuri üle viis.

Hollande, kes on öelnud, et tema valitsus peab olema laitmatu, toetas Cahuzaci tookord täielikult. Samuti seisid tema seljataga peaminister Jean-Marc Ayrault ja teised ministrid.

Eile teatas Cahuzac aga pressiteate vahendusel, et kohtus omaenda soovil asjaga tegelevate kohtunikega.

«Ma kinnitasin neile, et arve oli olemas,» kirjutas eksminister, lisades, et see oli olnud olemas 20 aastat ja sisaldas 600 000 eurot.

«Ma sattusin valedespiraali ja läksin eksiteele. Ma kahetsen seda sügavalt.»

Cahuzac vabandas Hollande’i ja valitsuse ees «neile tekitatud kahju pärast».

President saatis otsekohe välja omapoolse pressiteate, milles noomis eksministrit «andestamatu moraalse vea» eest.

Cahuzac, kelle kohustuste hulka eelarveministrina kuulus ka maksupetturlusega võitlemine, võeti pärast ülestunnistust ametliku uurimise alla.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles