Kullaotsingutest Virumaal pole asja saanud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa maastik.
Ida-Virumaa maastik. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Austraalia päritolu ettevõttel pole õnnestunud aasta jooksul alustada Virumaal hinnaliste metallide otsinguid, kuna ettevõtte taotlused takerdusid bürokraatiasse ning seadusemuudatus piiras uuringuteks lubatava ala suurust.

Mullu kevadel pöördus Austraalia firmale Monaro Mining NL kuuluv OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud keskkonnaministeeriumi poole taotlustega saada luba üldgeoloogiliste uurimistööde teostamiseks, et teha kindlaks metallide sisaldus Virumaal, kirjutab Põhjarannik.

Firma soovis saada teavet raua-, molübdeeni-, vase-, plii-, tsingi-, nikli-, uraani-, vanaadiumi-, kulla-, hõbeda- ja plaatinasisalduse kohta maapõues.

Austraalia firma siinne nõustaja, Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi direktor Alvar Soesoo sõnul on uuringukavatsused takerdunud bürokraatiasse, kuna taotluste menetlemine hakkas venima ning keskkonnaministeerium soovis taotlustele saada hulganisti täpsustusi ja täiendusi.

Soesoo sõnul aga tõmbas põhilise piduri peale maapõueseadusesse tehtud muudatus, mis sätestas, et üks firma ei või geoloogiliseks uuringuks taotleda ühele maavarale suuremat ala kui 100 ruutkilomeetrit.

«Kuna tegu on üldisemate uuringutega, siis see on liialt väike ala. Firma ja tema investorid peavad kulutama uuringuteks palju raha, aga tõenäosus, et nii väiksel maa-alal võib leiukohta tabada, jääb väga väikseks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles