Ministeerium: 90 protsenti põllumeestest lõpetas eelmise aasta plussis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandustoodangu väärtus kasvas aastaga ligi kümnendiku võrra ja ulatus 2012. aasta esialgsetel andmetel 885,8 miljoni euroni, selgub täna põllumajandusministeeriumis esitletud põllumajandussektori eelmise aasta ülevaatest.

Põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talviku sõnul on andmed praegu küll esialgsed ja ettevõtted peavad oma majandusaruanded esitama septembriks, kuid esialgsel hinnangul lõpetasid 90 protsenti põllumajandusega tegelevatest ettevõtetest majandusaasta positiivse tulemusega. Ettevõtja tulu surenes võrreldes 2011. aastaga mullu Talviku sõnul suisa viiendiku võrra.

Kogu majandusharu toodangus suurenes taimekasvatuse ja vähenes loomakasvatuse osatähtsus – toodangu väärtus kasvas taimekasvatuses 16 protsenti ja loomakasvatuses 5 protsenti. Taime- ja loomakasvatustoodanguga seotud toetused moodustasid toodangu väärtusest 3,9 miljonit eurot ehk alla poole protsendi.

Taimekasvatustoodangust suurenes eelmisel aastal enim teravilja toodangu väärtus (37 protsenti), mis tulenes eelkõige tootjahinna tõusust.

Loomakasvatustoodangust kasvas eelmisel aastal enim veiste (43 protsenti) ning lammaste ja kitsede kogutoodangu väärtus (32 protsenti). Üle poole loomakasvatuse kogutoodangust moodustab Eesti piim, mille toodangu maht eelmisel aastal tõusis, kuid tootjahindade languse tõttu toodangu väärtus kahe protsendi võrra vähenes.

Põllumajanduse majandusharu brutolisandväärtuseks kujunes ligi 346 miljonit eurot, mis kasvas aastaga 11 protsendi võrra. Põllumajandussaaduste eksport kasvas eelmisel aastal 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles