EMT hoiatab Android ja Symbian telefone ohustava viiruse eest

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonid. Pilt on illustratiivne.
Nutitelefonid. Pilt on illustratiivne. Foto: Repro

EMT teatel on SMS-i teel hakanud levima Android ja Symbian telefonide nakatamiseks mõeldud viirus.

Saabub SMS sisuga: «Privet, tut fotki http://bit.ly/YJrDjG kak tebe?» Kui telefoniga minna viidatud lehele, avaneb venekeelne lehekülg, mis viitab, et telefoni brauseri jaoks on olemas uuendus ning alustatakse installifaili alla laadimist.

Juhul, kui telefoniomanik nõustub selle tarkvara telefoni installeerimisega, paigaldatakse telefoni isepaljunev «pahalane», mis hakkab saatma sama sisuga SMS-e kõikidele telefoniraamatus olevatele kontaktidele.

Kui telefoniomanik installeerimiseks nõusolekut ei anna, siis viirust telefoni ei paigaldata. Kõikides telefonides on vaikimisi ka keelatud tundmatutest allikatest pärit rakenduste installeerimine ning selle võimaldamiseks peab kasutaja kõigepealt seadeid muutma.

EMT teatel ei tule viirus ise telefoni, aga kolmandate osapoolte rakenduste installeerimist lubades ja konkreetse tarkvara installeerimisele nõusolekut andes on võimalik see viirus enda telefoni laadida.

Kui telefon on juba nakatatud, saab esimese lahendusena kasutada telefonidele mõeldud viirusetõrjerakendusi ning püüda nende abil viirus eemaldada. Kui sellest abi ei ole, aitab telefoni täielik tehaseseadete taastamine ehk kogu sisu telefonist kustutatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles