Küproselt üritatakse rahaga põgeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Küprose pealinnas Nikosias Bank of Cyprus'e kontori ees.  Saareriigi suurima panga hoiustajad kaotavad üle 100 000 euroselt hoiuselt 60 protsenti, kinnitas riigi keskpank laupäeval.
Mees Küprose pealinnas Nikosias Bank of Cyprus'e kontori ees. Saareriigi suurima panga hoiustajad kaotavad üle 100 000 euroselt hoiuselt 60 protsenti, kinnitas riigi keskpank laupäeval. Foto: SCANPIX

Inimesed üritavad leida viise hiilimaks mööda Küprosel kehtestatud drakoonilistest kapitalikontrollidest. Mõned katsuvad oma rahaga saarelt pageda.

Viimaste nädalate jooksul on enam kui 200 000 eurose sularahapakiga põgeneda üritanud vähemalt kolm inimest, teatasid Küprose ametnikud.

Kõigil kolmel juhul raha konfiskeeriti, inimesed on ülekuulamise all.

Alates läinud neljapäevast võivad üksikisikud võtta pankadest välja vaid kuni 1000 eurot päevas, hoidmaks ära pangajooksu.

Küprose näol on tegemist esimeste kapitalikontrollide kehtestamisega euroala ajaloos.

Keset vallandunud segadust kontrollib politsei varasemast karmimalt lõunaranniku kuurortlinna Limassoli jahisadamaid, takistamaks inimestel jahtidega raha minema toimetada.

Kasutusel on ka keerukamad nipid.

Vene ärimehe Sergei Tjulenjevi sõnutsi võtsid temaga neljapäeval ühendust küproslased – kelle nimesid ta ei soovinud avalikustada – kes pakkusid talle võimalust võtta kokkuvarisenud Laiki pangast (kus üle 100 000 euroseid hoiuseid ilmselt väga sügav pügamine tabab) välja üle 1 miljoni euro.

Ta raha oleks kantud üle suhteliselt heas seisus Kreeka Hellenic Banki Küprose filiaali.

Aga üks konks oli asjal sees. «Nad tahtsid, et ma 200 000 eurot ette maksaksin. Ma keeldusin,» ütles Tjulenjev telefoni teel Limassolist.

Ühtegi ametlikku raportit raha ebaseaduslikust väljatoimetamist pankadest Financial Times näinud ei ole. Need, kes Tjulenjevile helistasid, ei pruukinuks oma lubadust täita – või jäänuks regulaatoritele vahele.

Küll aga tuntakse Brüsselis muret, et poliitilisi sidemeid omavatel hoiustajatel võib olla õnnestunud oma raha Laikist ja Bank of Cyprusest välja toimetada vaatamata sellele, et mõlemad pangad kohe kriisi alguses suleti.

«Praegu, meie vestluse ajal, toimub Küproselt küsitavaid raha väljavoolamisi,» ütles üks kõrge euroala ametnik, kes osales ka Küprose läbirääkimistes.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles