Külm märts tõstis börsihinnaga elektripaketi fikseerituga pea samale tasemele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijuhtmed.
Elektrijuhtmed. Foto: Ants Liigus

Sõltumatu tarbijakeskse elektripakettide võrdlusportaali energiaturg.ee andmetel oli populaarseim börsihinnaga elektripakett märtsis vaid üks protsent soodsam kui populaarseim fikseeritud hinnaga pakett, mis oli ka tingitud sellest, et märtsi keskmine börsihind tõusis veebruariga võrreldes 14 protsenti.

Märtsis oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt  vaid 0,13 eurot odavam kui 12-kuuline enimvalitud fikseeritud hinnaga pakett.

Eramus tarbimisega 10 000 kWh maksab tarbija fikseeritud paketiga märtsis keskmiselt 0,72 eurot rohkem ning elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe on märtsis keskmiselt 1,62 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke ütles, et avatud elektrituru eelmistel kuudel on populaarseim börsipakett olnud tarbijatele märgatavalt soodsam valik – jaanuaris said börsipaketi kasutajad maksta kaheksa protsenti ja veebruaris 13 protsenti vähem kui fikseeritud hinnaga paketi tarbijad, märtsis on hinnavahe küll minimaalne, kuid jätkuvalt börsipaketi kasuks.

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas kahte seni kõige populaarsemat elektripaketti. Arvutused tuginevad eelmise aasta detsembris Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi detsembris oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud Elektrilevi tüüpkoormusgraafik ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta märtsikuu tunnihinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles