Vaher ei näe võimalust neljaprotsendilisele töötusmaksule

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Töölepinguseaduse muutmiseks valitsuse poolt kokku pandud erikomisjoni liige Ken-Marti Vaher ei näe hoolimata tööandjate keskliidu tänasest avaldusest võimalust töötusmaksu tõstmiseks neljale protsendile.

«Olen üllatunud tööandjate pidevast seisukohtade muutusest,» lausus Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Vaher tööandjate keskliidu tänase avalduse kohta, kus viimased ootamatult nõustusid töötuskindlustusmaksu tõstmisega nelja protsendini.

«Meie erakonna eesmärk on suruda riigieelarve kulusid allapoole, et hoida eelarvet tasakaalus ja teiseks hoida iga hinna eest ära täiendav maksutõus,» märkis Vaher. Ta tõdes, et valitsus on juba otsustanud tõsta töötuskindlustusmaksu praeguselt 0,9 protsendilt alates 1. juunist kolmele protsendile.

Erikomisjonile eilsel koosistumisel tegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) liige Eiki Nestor samuti ettepaneku maksu tõstmiseks neljale protsendile, kuid reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur ja Vaher olid ideele vastu.

Pevkur lausus täna Postimees.ee`le, et tööandjate avaldus pole tema positsiooni muutnud ehk erikomisjon peab endiselt leidma lahenduse kolmeprotsendilist maksu arvestades.

Pevkur rõhutas ka seda, et kolmeprotsendine maks on võimuparteide vahel vabariigi valitsuses kokku lepitud.

Nestor ütles täna Postimees.ee`le, et tööandjate avaldus on mõistlik ja maksu tõstmine neljale protsendile aitaks võimuparteisid töölepinguseaduse tupikust välja. 

Komisjon koguneb täna uuesti, et leida lahendus töölepinguseadusele, mis peaks kehtima hakkama 1. juulist ning näeb ette, et firmade jaoks muutub koondamine lihtsamaks. Samas peaksid aga kehtima hakkama senisest suuremad toetused töötutele.

Komisjon vaidles eile selle üle, kui palju uusi hüvitisi koomale tõmmata ja kas panna firmadele siiski suuremad kohustused, kui 1. juulist kehtima hakkav seadus ette näeb, kuid võimuparteid kokkuleppele ei jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles