Tööandjad nõus neljaprotsendilise töötusmaksuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis
Tarmo Kriis Foto: Priit Simson

Kui seni raiusid ettevõtjad nagu rauda, et nemad üle ühe protsendi töötusmaksu ei maksa, siis nüüd on jää murdunud.


Tööandjate keskliidu esimees Tarmo Kriis teatas, et on nõus töötuskindlustusmaksu tõusuga nelja protsendini, sellest siis ettevõtjate osa oleks Kriisi nägemuses 1,5 protsenti. Inimeste kanda jääks 2,5 protsenti, mis oleks pool protsendipunkti suurem seni kokkulepitust.

Valitsus otsustas hiljuti, et töötuskindlustusmaks tõuseb 1. juunist kolme protsendini.

«Ettevõtjatel on täna kaks selget prioriteeti - jõustada uue töölepingu seaduse koondamishüvitiste regulatsioon kokkulepitud ajal 1. juulil ning liituda eurotsooniga hiljemalt 1. jaanuaril 2011,» ütles Kriis. «Töötukassa eelarve ei saa erinevalt riigieelarvest olla defitsiidis, seega peavad tööturu pooled olema valmis tagama selle piisava rahastamise.»

Ametiühingute liider Harri Taliga on varem korduvalt märkinud, et töötuskindlustusmaks peaks tõusma üle nelja protsendi, sest muidu pole võimalik välja maksta hüvitisi uue töölepingu seaduse järgi.

Valitsus ei luba kasutada ka töötukassa reserve (umbes 1,9 mld kr), soovides neid hoida, et tagada Maastrichti eelarvedefitsiidi nõuete täitmine.

Töölepinguseaduse muudatuste tegemiseks valitsuse poolt moodustatud võimuparteide neljaliikmelises komisjonis käis sotsiaaldemokraat Eiki Nestor eile välja just maksu tõstmise neljale protsendile.

Reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkur ning Isamaa ja Res Publica liige Ken-Marti Vaher lükkasid aga maksutõusu nelja protsendini kategooriliselt tagasi. 

Võimuliitlased ei jõudnudki komisjonis eile kokkuleppele ning täna koguneb komisjon uuesti ning peab esitama valitsusele ka oma ettepaneku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles