Inkasso: arveid jäetakse tasumata 1,1 miljardi eest!

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesapallikurikas
Pesapallikurikas Foto: Wikipedia.org

Intrum Justitia tehtud maksekultuuri uuringust selgub, et Eesti ettevõtted jätavad hinnanguliselt 1,1 miljardi krooni eest arveid tasumata.


Möödunud aastaga võrreldes on maksekäitumine Eestis veidi halvenenud. Võrrelduna 2008. aastaga on makseviivituse aeg 48 protsendi võrra pikenenud eeskätt tarbijatest eraisikute puhul. Tarbijad viivitavad arvete maksmisega varasema viie päeva asemel nüüd kaheksa päeva.

Makseviivituse aeg on pikenenud 33 protsendi võrra ehk 4,5 päevalt kuuele päevale ka Eesti avaliku sektori asutuste puhul. Eesti ettevõtete maksekäitumine aasta jooksul sisuliselt muutunud ei ole: maksetega viivitamise keskmine aeg on tõusnud 15,2-lt päevalt 16-le päevale.

Üle 30 päeva viivises olevad arved moodustavad juba 34 protsenti kõikidest Eesti ettevõtete poolt väljastatud arvetest. «See näitab, et debitoorsete võlgnevustega Eesti ettevõtetes reeglina aktiivselt ei tegeleta,» selgitas Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe.

Lõplikult tasumata jäävate arvete osakaal püsib Eestis endiselt suhteliselt kõrgena, moodustades 2,9 protsenti kõikidest väljastatud arvetest. Hinnanguliselt jäetakse Eestis lõplikult maksmata arveid 1,1 miljardi krooni suuruses summas. Lootusetute nõuete osakaal on viimase aasta jooksul kasvanud kõikides Euroopa riikides, alla 2 protsendi jääb see näitaja täna vaid Soomes ja Rootsis.

Lõplikult jäetakse Euroopas tervikuna keskmiselt maksmata
2,4 protsenti kõikidest väljastatud arvetest. 2007. aastal oli kõnealune näitaja 1,9 ning 2008. aastal 2 protsenti.

Maksekultuur on parim Soomes, Rootsis ja Norras ning ka Eestis on maksetavad Euroopa kontekstis siiski endiselt head. Jätkuvalt kõige kehvem on maksekultuur Portugalis ning Kreekas. Maksetega viivitamise aeg on viimase aasta jooksul kõige enam pikenenud Hispaanias, Itaalias, Belgias, Prantsusmaal, Islandil, Taanis ja Lätis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles