IMF: Küprose plaani oleks raske mujal rakendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ütles neljapäeval, et Küprose pankade päästmiseks välja töötatud suurhoiustajate karistamise plaan on ainulaadne ja mujal seda tõenäoliselt rakendada ei saa.

Kuna on tekkinud kartus, et hoiustajad võivad pankade päästmiseks löögi alla sattuda ka mujal, näiteks Hispaanias ja Itaalias, rõhutas IMF-i pressiesindaja, et Küprose juhtum on «väga keeruline ja ainulaadne».

«Seda juhtumit on raske laiendada ülejäänud Euroopale ja maailmale,» ütles ta.

Küprose kahe suurema panga hoiustajad, kel on arvel üle 100 000 euro, on sunnitud loovutama suure hulga oma rahast, et valitsus saaks pangad päästa.

Hoiustajate «juukselõikus» oli IMF-i ja Euroopa Liidu 10 miljardi eurose päästepaketi tingimus. Senised Euroopa riikide päästepaketid on hoiustajate vara puutumata jätnud.

Rice'i sõnul näitab Küprose juhtum vajadust kogu piirkonda hõlmava laiema ja süstemaatilisema lähenemise järele kriisi sattunud pankade päästmiseks.

«See näitab, et Euroopa peab jätkama liikumist pangaliidu poole,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles