Türgi ihub hammast Küprose gaasivarudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi ihub hammast Küprose gaasivarudele.
Türgi ihub hammast Küprose gaasivarudele. Foto: SCANPIX

Türgi tugevdab survet finantskriisis ägavale Küprosele, sanktsioneerides energiafirmasid, mis teevad saarega koostööd sealsete gaasivarude arendamiseks.

Türgi energiaminister Taner Yildiz teatas eile, et Itaalia energiahiid Eni eemaldatakse nii praegustest kui tulevastest projektidest Türgis, kui viimane asub jaanuaris saadud litsentsi alusel Küprose rannikuvetes gaasiuuringuid teostama.

Türgil, mis tungis saarele aastal 1974 ennetamaks selle ühinemist Kreekaga, puuduvad diplomaatilised suhted Küprose lõunaosa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsusega.

«Me oleme otsustanud katkestada koostöö Eniga Türgis. See puudutab ka käesolevaid projekte, mis peatatakse,» ütles Yildiz.

Eni, mille tegevus Türgis ei ole eriti mastaapne, väljendas lootust Türgi valitsusega kokkuleppele jõuda «ja pöörduda tagasi meie tavapäraste heade suhete juurde».

Türgi kompromissitu samm tuleb ajal mil Küpros üritab hakata kasutama oma avamere gaasivarusid ning leida alternatiivi räsitud pangandussektorile.

Hinnanguliselt on Küpose vetes kuni 200 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Türgi väidab, et Küprose valitsus ei tohi kirjutada oma nimele ressurse, mis kuuluvad nii saare kreeka- kui türgikeelsetele kogukondadele. Türgi argumente ei aktsepteeri ei USA ega EL.

Türgi on ainus riik maailmas, mis tunnustab väikest isehakanud Türgi Vabariiki Küprose põhjaosas, mida nad ka majanduslikult toetavad.

Mõnede Türgi ametnike arvates on Küpros sunnitud tegema järeleandmisi, kuna kõige kergemini ligipääsetav turg nende gaasi jaoks oleks Türgi ning selle mujale eksportimine – kas siis veeldatud kujul või torujuhtmega Kreekasse – läheks kalliks maksma.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles