Pentus-Rosimannus: põlevkivi kaevandamismahuks jääb 20 miljonit tonni

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ütles eile Lääne-Virumaal kohtumisel omavalitsusjuhtide ja ettevõtjatega, et lähiaastail ei tohiks põlevkivi kaevandusmaht kasvada üle 20 miljoni tonni aastas.

Praegu käib uue põlevkivi arengukava koostamine ning uuringufirma pakutud variantidega võiks põlevkivi aastane kaevandamismaht kasvada 24 miljoni tonni või koguni 28 miljoni tonnini aastas. Ühe ettepaneku järgi võiks kaevandamise piirang üldse kaduda.

«Põlevkivi arengukava keskseks küsimuseks on, kuidas vähendada põlevkivi keskkonnamõju, sest 80 protsenti meie jäätmetest, veekasutusest ja õhkupaisatavatest kasvuhoonegaasidest on seotud põlevkivitööstusega. Peame koos mõtlema, kuidas negatiivset mõju vähendada. Seda alusprintsiipi arvestades ei pea ma võimalikuks, et põlevkivi aastane kaevandamismaht tulevikus suureneks. Praegune 20 miljonit tonni on niigi meie keskkonna taluvuspiiri lähedal,» ütles Pentus-Rosimannus keskkonnaministeeriumi pressiteenistuse vahendusel.

Praegu on valminud põlevkivi arengukava 2016 - 2030 alusuuring. Arengukava lähteülesanne jõuab valitsuse istungile heakskiitmiseks lähinädalatel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles