Krugman: Küpros peaks kohe eurotsoonist lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman
Paul Krugman Foto: SCANPIX

Ameerika majandusteadlase ja NY Timesi kolumnisti Paul Krugmani arvates peaks Küpros kohe eurotsoonist lahkuma, kuna sinna jäämine tähendaks saareriigile tõeliselt sügavat ja aastatepikkust depressiooniperioodi.

Eurotsooni jäädes võtaks Küprosel ekspordisektori kasvatamine aastaid, kuid eurost loobumine lubaks uuel valuutal tublisti langeda ja aitaks kaasa riigi ülesehitamisele, kirjutas Krugman NY Timesis.

«Kui vaadata Küprose teenuste profiili, siis on selgelt näha, kui palju kahju see riik kannatab. See on väga avatud majandus, millel on vaid kaks suurt ekspordiartiklit – pangateenused ja turism. Üks neist just kadus,» selgitas Krugman ning lisas, et teda ei üllataks, kui riigi SKT langeks suisa 20 protsenti.

Küprus vajab Krugmani hinnangul turismibuumi ja kiiret kasvu teistes ekspordivaldkondades, mida võiks juhtida põllumajandus. «Ilmselge moodus selleni jõudmiseks oleks suur devalveerimine,» lisas Krugman.

«Kui mina oleksin diktaator, siis ma lihtsalt pikendaksin pangapühasid nii kaua, et uus valuuta ette valmistada,» võttis Krugman kokku, kuid lisas, et seda kõike tõenäoliselt ei juhtu, kuna Küprose valitsusel pole selliseks sammuks julgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles