Suurettevõtja 17 kasumlikku aastat Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Hunt.
Peter Hunt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Padja- ja tekitootja Wendre omanik Peter Hunt peab Eesti ettevõtluskeskkonda nii heaks, et julgeb lähiaastail kavandada Pärnusse mitu uut tehast ning rajada Tahkurannale golfiväljaku ja spaakeskuse.

Hundi äridel on Eestis seni läinud nii hästi, et mitte ükski neist pole talle Eestis ühtki kvartalit kahjumit toonud. See aga tähendab kasumit 17 pikka aastat, vahepealne karm majanduslanguse aeg kaasa arvatud. Ja ka koondada pole tarvis olnud, vastupidi – töötajaid on koguaeg juurde võetud. Mis on sellise edu taga? Peter Hunt ütleb, et talle meeldib riskida ja ta ei karda kaotada. Ta kiidab ka ettevõtte juhtkonda, kes Pärnus tema äraolekul iseseisvalt toime tuleb. Hunt ise nimelt viibib Eestis vaid mõne päeva kuus, kuna ta elab Rootsis.

Wendrel on tehased ka Hiinas ja Poolas, kuid Poolast tahetakse tootmine Eestisse üle tuua. See loob Pärnusse töökohti juurde. «Töötajaid on muidugi raske leida, aga me õpetame neid ise välja. Teisest otsast aitab automatiseerimine töökohti ka vähendada. Eesti kutseharidussüsteem võiks muidugi omalt poolt õla alla panna,» ütleb ta.

Majandusliku edu võti peitub Hundi sõnul efektiivsuses. Selleks tuleb investeerida uutesse moodsatesse liinidesse ja kiirematesse masinatesse. See aitab konkurentsis püsida.

Eestis on Hundi hinnangul väga palju tublisid ettevõtjaid. «Mina pole öige inimene teisi öpetama, aga röhutaksin müügitöö olulisust,» lausub ema poolt saarlane Hunt talle omase Saaremaa aktsendiga.

Olles Eesti tekstiilitööstuses üks paremaid palgamaksjaid, peab Wendre omanik oluliseks ka töötajate eest hoolitsemist ja nende lojaalsuse kujundamist. «Ma ei soovi, et inimesed ennast haigeks töötaksid,» sõnab ta.

End poolenisti rootslaseks ja poolenisti eestlaseks (ta on sündinud Rootsis eestlaste perekonnas – toim.) pidav Hunt usub, et mõne aasta pärast on vahe kahe riigi elatustasemes märksa väiksem kui praegu. Tal poleks ka midagi selle vastu, kui Eestis maksaksid rikkamad rohkem tulumaksu kui need, kel väiksem sissetulek.

Wendre on suur tööandja:

Pärnust 500 töötajat

Vändras 200 töötajat

Tulevases mööblitehases Pärnus 100 töötajat

Tulevases poroloonitehases Pärnus 200 töötajat

Hiina madratsitehases 160 töötajat

Poola tehases 100 töötajat

Täispikka lugu loe ajakirjast «Liidrite lood».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles