Colliers: kinnisvarainvestorite huvi liigub Eestist Lätti ja Leetu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THI alanes kõigis kolmes Balti riigis.
THI alanes kõigis kolmes Balti riigis. Foto: SCANPIX

Konsultatsioonifirma Colliersi analüütikute koostatud turuülevaate kohaselt on investorite huvi liikumas Eestist Läti ja Leedu poole. Hoolimata Läti eeldatavast eurole üleminekust on viimased kuud eriti aktiivsed just Leedus olnud, kuhu on viimase paari kuu jooksul mitmeid mahukaid investeeringuid tehtud.

Investeerimisturul on investorid viimase kolme aasta jooksul keskendunud peamiselt Eestile. Praegusel hetkel on aga Läti ja Leedu neis rohkem huvi äratamas. Kuigi Läti peaks eeldatavasti 2014. aastal eurole üle minema, mis omakorda suurendab riigi usaldusväärsust investorite silmis ja seeläbi ka investeerimisaktiivsust, on viimaste kuude suuremad tehingud teostatud just Leedus, kirjutasid Colliersi analüütikud turuülevaates.

Büroopindade turul eelistavad ettevõtted küll kaasaegseid büroohooneid vanematele majadele, kuid lõpliku otsuse tegemisel mängivad olulist rolli kogukulud. Seetõttu võib täheldada trendi, kus ettevõtted kulude optimeerimise eesmärgil madalama rendimääraga pindadele kolivad. Kaasaegseid büroopindu, kus kõrvalkulude aastane keskmine summa on 2-3 eurot ruutmeetri kohta kuus, peetakse konkurentsivõimelisteks, kuid kindlasti on eelis büroohoonetel, kus kulud jäävad alla 2 euro ruutmeetri kohta kuus.

Kaubanduspindade sektoris jätkavad toidukaupluste ketid uute kaupluste avamist ja ehitamist, et oma turuosa suurendada või tagasi võita. Selver on teatanud, et plaanivad novembris avada 6 500 ruutmeetri suuruse hüpermarketi Peetri alevikus, samuti on Rimi teatanud, et avavad 2013. aastal neli uut poodi.

«Välismaiste kaubamärkide puhul, kes esmakordselt soovivad Eesti turule siseneda, on näha tendentsi, et üha rohkem ollakse huvitatud omaette kaubamärgikaupluste rajamisest. Üks sellise huvi põhjustest on kindlasti Eesti head makromajanduslikud tulemused ja positiivne turuhoiak ning ka head jaemüüginäitajad. Huvi ei ole langenud ka kaubanduskeskustes asuvate pindade järele. Heas asukohas väikeste kaubanduspindade üür on kohati kasvanud isegi tasemele 60-70 eurot ruutmeetri kohta kuus, samas kui keskmine hind jääb 25-50 euro vahele ruutmeetri kohta,» kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Jae- ja tööstuspindade turul on kasvanud nõudlus heas asukohas maatükkide järele, kuna maa ostmine ja omatarbeks ehitamine võimaldab omanikel arendaja kasumi pealt kokku hoida. Sellest hoolimata on üsna tavaline, et mingil hetkel peab ettevõte siiski vabastama kapitali oma põhitegevuse jaoks ning kaaluma muuhulgas müügi ja tagasirendi võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles