Eesti turismifirmadel Egiptuse reisid müümata ei jää

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptus
Egiptus Foto: Aldo Luud

Kuidas on Egiptuse turismi allakäik aga mõjutanud Eesti reisikorraldajaid, kellele Egiptuse valmisreisid on tähtis tuluallikas? Statistikaameti andmetest nähtub, et vahetult Egiptuse revolutsiooni ajal ning järel ehk 2011. aasta esimesel poolel kandsid reisibürood ja reisikorraldajad ligi 2,6 miljoni euro suurust kahjumit ehk mitu korda suuremaid kaotusi kui veidi varem Eestit ja muud maailma tabanud majanduskriisi ajal.

 

Revolutsiooni tagajärgedega on ehk selgitatav ka reisibüroode ja nende töötajate arvu vähenemine 2011. aasta teises kvartalis, kuid seda siiski vaid mõne protsendi võrra. Turismifirmade müügitulu on alates 2011. aasta esimesest kvartalist aastatagusega võrreldes üha kasvanud, seda kuni eelmise aasta viimase kvartalini, mis tõi kaasa ligi üheprotsendise languse. Samas kasuminumbrid on alates 2011. aasta teisest poolest olnud püsivalt tõusvad ning mullu ulatusid need kokku 12,3 miljoni euroni.

Statistikat kinnitavad Eesti reisikorraldajate tähelepanekud, et negatiivsed arengud Egiptuses pole nende majandustulemustele märgatavalt halba mõju avaldanud.

«Egiptus on siiamaani populaarseim sihtkoht talvehooajal hinna-kvaliteedi suhte tõttu,» rääkis Go Adventure reklaamidirektor Anna Djuzok. «Keegi pole tühistanud oma reise Egiptuse rahutuste pärast, sest need ei puuduta kuurorte ja vaibuvad paari-kolme päevaga.»

«Sel hooajal on Egiptusesse reisijate ja broneeringute arv suurem kui eelmistel aastatel,» lisas ta. «Meie arvates jääb Egiptus ka tulevikus talvehooaja kõige populaarsemaks sihtkohaks. Go Adventure suurendab Egiptuse programmi mahtu igal aastal. Jätkame samas vaimus.»

Novatoursi kaudu Egiptusesse reisijate arv langes 2011. aastal varasema aastaga võrreldes kolmandiku võrra. Mullu reisijate arv kasvas, kuid jäi siiski ligi neljandiku võrra madalamaks võrreldes 2010. aastaga.  

«Egiptuse arvel võitis populaarsust hinnaklassilt veidi kallim talvesihtkoht – Tenerife,» rääkis Novatoursi tegevjuht Andree Uustal. «Samuti on populaarsust kogunud Tai ja India kuurordid. Kaks viimast aastat on kõige populaarsem sihtkoht olnud Türgi.

Egiptuse reiside nõudluse vähenemisest hoolimata pole nende hinnad Uustali sõnul aga langenud. «Odavamaks pole Egiptuse reiside hinnad kindlasti läinud, pigem veidi tõusnud,» ütles ta.

Samas on Uustal kindel, et Egiptus jääb eestimaalaste seas populaarseks sihtkohaks ka edaspidi. Hurghada, Sharm el Sheikh ja Tenerife ongi maksimaalsed lennukaugused vahemaandumiseta otselendudeks. Selles lennuraadiuses on Egiptusele sobivat alternatiivi suhteliselt raske leida.

Ka Estraveli kaudu reisijate seas on Egiptus siiski populaarseima sihtkoha tiitli loovutama pidanud. Estraveli tootjasuhete juht Katrin Samlik märkis, et kui 2010. aastal oli Egiptus valmisreiside sihtpunkt number üks, siis 2012. aastal oli langenud viiendale kohale.

Turistidel on praegu rohkem valikuid. «Kui talvehooaeg on endiselt kesisema valikuga – seda piirab otselendude hulk Eestist, siis reisivalik perioodil kevad-suvi-sügis on palju kirjumaks läinud ja ilmselt Egiptuselt mahtu ära võtnud,» arvas Samlik.

«Paljud reisijad on Egiptuses juba korduvalt käinud ja soovivad seetõttu uusi sihtkohti proovida,» lisas Samlik, kinnitades nagu Novatoursi esindajagi, et populaarsuse langusest hoolimata on Egiptuse reiside hinnad tõusnud.

«Reisikorraldajad on oma lendude arvu korrigeerinud, suurem ületootmine puudub ja seetõttu on vähem soodustusi ning viimase hetke pakkumisi,» märkis ta.

Samlik arvas, et püramiidide maa oma populaarsust Eesti turistide seas lõplikult ei mineta, sest hind on soodne, lennuaeg sobiv ja kliima stabiilne.

«Tänavu on märgata, et Egiptuse asemel soetatakse reis pigem Türki või Bulgaariasse,» nentis Baltic Toursi tootearenduse juht Maris Kalda.

«Mulle endale tundub, et Egiptuse populaarsus langeb lisaks rahutustele ka seetõttu, et sihtkoht ei hiilga puhtusega. Olen isegi neljatärnihotellides Hurghadas aknast välja vaadates kaunil rannal näinud siniseid kilekotte rämpsuga,» märkis Kalda.

Ka kohalike agar kauplemine ajab eestlased kergesti närvi, jättes riigist ebameeldiva mulje.

«Kui soovitakse päikest ja mõnusat ostlemist, minnakse pigem Türki. Kel võimalik pisut rohkem raha välja käia, valib sihtkohaks näiteks Kreeta,» kinnitas ta.

Egiptuse kuurortide populaarsus vähenes Eestis juba enne sealset revolutsiooni. 2008. aastal külastasid eestimaalased Egiptust ligi 113 800 korral ehk ligi kolm korda rohkem kui mullu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles