Tööinspektsioon leidis ettevõtetes sadu rikkumisi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööõnnetus ehitusel.
Tööõnnetus ehitusel. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

2012. aasta septembrist kuni aasta lõpuni viis tööinspektsioon läbi töökeskkonna sisekontrolli , mille käigus tuvastati 174 ettevõttes 661 rikkumist.

Viiendikus kontrollitutest ei tuvastatud ühtegi rikkumist.

Kontrollimistega hõlmati ümmarguselt 17 000 töötajat. Enim rikuti töövahendi kasutamise töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid, keelustati 45 ohtliku töövahendi kasutamine ja peatati ühe ohtliku töö tegemine.  

Tööinspektsiooni tööohutuse peaspetsialist Indrek Avi sõnul võib igas organisatsioonis esineda mittevastavusi, mis võivad viia tööõnnetusteni: «Paljud tööandjad ei teadvusta töötervishoiu ja tööohutuse juhtimisest saadavat kasu äritegevusele. Levinud on seaduse täitmine seaduse täitmise pärast.»

Ei registreeri ohuolukordi

Avi sõnul kinnitasid sihtkontrolli tulemused, et töökeskkonna sisekontrolli läbiviimiseks saavad tööandjad veel palju ära teha. Oluline on, et seda tehtaks süstemaatiliselt ning töötajaid kaasates. Kui kaastöötaja märkab ohtliku olukorda ning sellele reageerib, siis on võimalik tagajärgi ära hoida. Milliseid meetmeid tarvitusele võtta, et selliseid olukordasid vältida, on tööandja kohus otsustada.

Kontrollimistel selgus, et 30 protsenti ettevõtete tööandjatest ei registreeri ohuolukordi ning ei võta tarvitusele abinõusid selliste olukordade kordumise vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles