Eesti Energia kapitalisüst lükkub uude aastasse

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive
Sandor Liive Foto: Peeter Langovits

Kui varem oli teada, et Eesti Energia vajab lisakapitali sel aastal 200 ning uuel aastal veel 200 miljonit, siis õlitehase arenduse venimise tõttu lükkub kapitalisüst uude aastasse.

Eesti Energia uus Auvere õlitehas, mis oleks pidanud praeguseks juba mitu kuud täisvõimsusel töötama, on ikka veel katsemisjärgus. Insenerid pole suutnud tehast käima saada.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles, et järgmise uue õlitehase investeerimisotsus tehakse alles sügisel. Ettevõtte kavandab kokku kolme Enefit 280 tehnoloogiaga õlitehast, kuid järgmiste ehitusotsus ei lange enne, kui vana on tööle saadud. Praegu loodab ettevõte seda teha lähiajal, aga millal see õnnestub ei saa sajaprotsendilise kindlusega keegi öelda.

Liive märkis, et kui sügisel tuleb investeerimisotsus, siis kapitali vajab ettevõte jaanuaris. Seega ettevõtte rahavajadus on seotud uude õlitehastega.

Eesti Energia juhatuse liige Margus Kaasik märkis, et börsiplaanide luhtumisel lubas valitsus ise kapitali lisada 400-500 miljonit eurot. 150 miljonit sai ettevõte lisakapitali mullu, 200 oli plaanis tänavu ja veel 200 tuleval aastal.

Eesti Energia on alustanud ka põlevkiviõlist kütuse rafineerimistehase projekteerimistöid. Ka selle investeerimisotsus võib tähendada umbes 200 miljoni euro lisamise vajadust ettevõtte kapitali. Rafineerimistehas peaks valmima samaaegselt kolmanda uue õllitehasega.

«Kuna oleme massiivselt dividende maksnud, siis suuremahulise uue investeeringu tegemiseks, olgu see õlitehas või elektritootmisprojekt, piisavalt omakapitali enam ei ole,» ütles Liive. «Kui tahame uusi asi teha, siis tuleb omanikul kapitali lisada või kaasame uusi omanikke.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles