Swedbank: Ekspress Grupi likviidsus on väga madal

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaleht Eesti Ekspress.
Ajaleht Eesti Ekspress. Foto: Marina Puškar

Eesti Ekspress Grupi esimese kvartali tulemused jäid nii müügi kui kasumi osas oodatust kehvemaks ning ettevõtte likviidsus on väga madal, lausus Swedbanki analüütik Risto Hunt.


Eesti Ekspress Grupi (EEG) neto müügitulu langes aastaga esimeses kvartalis 17,8 protsenti 16.8 miljoni euroni.
Online media segmendis langes käive esimeses kvartalis aastaga 28.1 protsenti 1,8 miljoni euroni. EEG kommentaari kohaselt toimus suurim langus Läti ja Leedu internetiportaalide reklaamikäibes.

Kirjastamissegmendi reklaamitulu langes aastaga 23 protsenti 6,6 miljoni euroni. Kuigi reklaamikäive langes 41 protsenti, oli see siiski parem kogu turu 45 protsendini ulatunud langusest.

Trükiteenuste käive oli 5,6 miljonit eurot (-14 protsenti võrreldes eelmise aastaga). Languse põhjustas tugev käibe vähenemine kodumaises müügis (-24,9 protsenti). Ekspordi käive aga paranes tervelt 19 protsenti eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.
Raamatumüük vähenes aastaga 5,3 protsenti 2,8 miljoni euroni. Languse põhjustajaks oli 25 protsenti vähenenud hulgimüügi käive. Jaemüügi käive seevastu kasvas 19 protsenti tänu uue raamatupoe avamisele Pärnus.

Käibelanguseks infoteenuste segmendis kujunes 11 protsenti ja müügituluks 1,2 miljonit eurot.

Hundi sõnul oli ettevõtte kasumlikkuse langus esimeses kvartalis tugevalt tunda juba brutomarginaalis, mis langes eelmise aasta esimese kvartali 25, 6 protsendilt 17,1 protsendini. Kasum enne amortisatsiooni kukkus aastaga 81 protsenti 0,5 miljoni euroni. Ärikasumi asemel jäädi 478 000 euro suurusesse kahjumisse. Kuna ka finantstegevuse tulemus oli intressikohustuste tõttu negatiivne, kujunes puhaskahjumiks 1,1 miljonit eurot.

EEG on teatanud, et eelmise aasta eest ei plaanita dividende maksta. «Usume, et peamine põhjus seisneb ettevõtte väga madalas likviidsuses,» lausus Unt. Esimese kvartali seisuga oli ettevõtte lühiajalise likviidsuse indikaator quick ratio ligikaudu 0,43 ja current ratio 0,63.
(Quick ratio väljendab ettevõtte võimet täita lühiajalisi võlakohustusi kõige likviidsema varaga. Mida suurem on näitaja, seda parem on ettevõtte olukord. Current ratio näitab ettevõtte võimet täita lühiajalisi kohustusi lühiajaliste varadega. Majandusõpikud väidavad, et alla 1 näitaja tähendab, et ettevõte võib oma võlakohustuste täitmisega hätta jääda- toim.)

Kuna ettevõtte likviidsus on langenud üsna madalaks ning meie prognoosid vajavad uuendamist, on hinnasiht ja soovitus hetkel üle vaatamisel, lausus Unt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles