Medvedev: EL kohtleb kodanikke nagu NSVL

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Vene peaminister Dmitri Medvedev kritiseeris eile karmilt ELi käitumist Küprose võlakriisis, kõrvutades pangahoiuste maksu ideed viisiga, kuidas Nõukogude Liit kodanike vara sundvõõrandas.

Medvedevi sõnutsi ähvardab euroala ettepanek «õõnestada usaldust finantsasutuste kui selliste vastu» kõikjal, mitte üksnes Küprosel.

Peaminister noomis kohtumisel Financial Timesi esindajate ja käputäie teiste Euroopa ajakirjanikega ELi selle eest, et viimane hoolib väikehoiustajatest sama vähe kui Nõukogude Liit omal ajal.

Samal ajal kohtus Küprose rahandusminister Michael Sarris kõrgete Vene ametnikega, üritades kaubelda välja abiraha saare pangandussektori päästmiseks.

Medvedev ei välistanud võimalust Küprost toetada ning viitas sellele, et täna (neljapäeval) leiavad Moskvas aset läbirääkimised Euroopa Komisjoni ametnike, nende hulgas ka selle presidendi José Manuel Barrosoga.

Samas ei olnud Medvedev kriitikanooltega kitsi, väites et nii EL kui Küpros on käitunud nagu «elevant portselanipoes».

«Kõik vead, mida üldse teha võis – neid kõiki on nad teinud,» ütles Medvedev.

«Meede, mille nad ette panid, on oma olemuselt konfiskeerimine, pretsedenditu samm... Seda võib vast võrrelda vaid Nõukogude võimude käitumisega, kes elanikkonna säästudest suuremat ei hoolinud. Aga meie elame 21. sajandil, turumajanduse tingmustes. Kõik on ju kinnitanud, et omandiõigusi tuleb austada.»

Ühtlasi kritiseeris Medvedev otsust külmutada kogu Küprose pangandussüsteem, mitte üksnes raha väljavõtmine raskustes pankadest Ta hoiatas, et kui see veel mõneks ajaks jõusse jääb, võivad «tulemuseks olla kahjumid... või isegi kogu Küprose pangandussektori matused. See lakkab eksisteerimast».

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles