Küpros pöördus abi saamiseks Moskva poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose rahandusminister Michael Sarris sõitis öösel Moskvasse.
Küprose rahandusminister Michael Sarris sõitis öösel Moskvasse. Foto: Reuters / Scanpix

Küprose rahandusminister Michalis Sarris lendas eile hilisõhtul Moskvasse, kangutamaks Kremlist abiraha – pärast seda kui saareriigi parlament hülgas kodanike pangahoiuste kallale kippunud ELi päästepaketi.

Meeleheitlik katse viimasel hetkel Venemaalt raha saada hämmastas ametnikke Brüsselis, kes väidavad end olevat šokis Küprose seadusloojate soovimatusest lükata maksukoorem eksklusiivselt 100 000 eurot ületavatele hoiustele – millest paljud kuuluvad jõukatele venelastele.

«Nüüd on selge, et parlamendis on esindatud ärihuvid, kes käsivad meil kaitsta välismaiste hoiustajate huve [Küprosel],» ütles üks läbirääkimistesse kaasatud euroametnik.

Kui Küprose võimud ei suuda leida lisaraha viisil, mis rahuldaks euroala, võib sealne pangandussüsteem kokku kukkuda ning riik ühisrahablokist välja langeda.

Märgina sellest, kuivõrd närvilised on antud olukorras teised euroala liikmed, kuulutas Hispaania rahandusminister oma riigi pangahoiused «pühaks ja puutumatuks».

EL ja IMF arutavad edasisi samme, kuid üks teine läbirääkimistesse kaasatud ametnik ütles, et Berliin ei kavatse taganeda nõudmisest, et pangahoiustelt toodaks sisse 5,8 miljardit eurot.

«Loomulikult me arutame eri võimalusi, aga siiani Saksamaa mingit paindlikkust üles näidanud ei ole,» ütles ta.

Ühe kõrge Saksa ametniku sõnutsi ähvardab Küprose pangandussüsteemi maksejõuetus, kui abiprogramm läbi kukub. Ametniku sõnutsi on saare kaks suurimat panka «sisuliselt mittelikviidsed» ja jääksid ellu vaid jätkuvate odavate eurolaenude najal, mille aga peaks kiitma heaks Euroopa Keskpank.

Mõned rahvusvahelised kreeditorid kahtlevad, kas Küpros Moskvast abi saab – viidates sellele, et endine president, Venemaal haritud kommunist Demetris Christofias üritas üheksa kuud tulutult Venemaalt lisaraha kaubelda.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles