Küprose pangad jäävad pangapaanika vältimiseks neljapäevani suletuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprosel on oodata pangapaanikat.
Küprosel on oodata pangapaanikat. Foto: AFP / Scanpix

Küprose pangad jäävad suletuks neljapäevani, teatas Küprose keskpanga ametnik esmaspäeval.

Pangad jäävad suletuks kartuse tõttu, et seoses hoiustele kehtestava ühekordse maksuga võib vallanduda paanika.

«Teisipäeval ja kolmapäeval jäävad pangad suletuks,» ütles pangaametnik. Kuna esmaspäeval on Küprosel pangapüha, pole saareriigi pangad olnud avatud alates päästepaketi karmide tingimuste avaldamisest laupäeval.

Kui abipaketi tingimused laupäeva hommikul enne pikki pühasid teatavaks tehti, tekkis Küprosel mõneks ajaks tunglemine - inimesed võtsid sularahaautomaatidest raha välja, et kahandada oma maksustavate hoiuste suurust.

Küprose parlament lükkas esmaspäeval hääletuse päästepaketi ja sellega seotud hoiusemaksu üle edasi teisipäevale. Osa saadikud on öelnud, et ei kavatse 10 miljardi euro suuruse abipaketi eeltingimusena kokku lepitud maksu toetada. President Nikos Anastasiades on hoiatanud, et maksu tagasilükkamine tähendaks Küprose pankrotti ja võimalikku lahkumist euroalast.

Euroopa Liit pakkus laupäeva varahommikul Küprosele päästepaketti tingimusel, et Nikosia hangiks ise hoiuseid maksustades 5,8 miljardit eurot. Esialgse kokkuleppe kohaselt kehtestataks kõigile kuni 100 000 euro suurustele hoiustele 6,75-protsendine ning suurematele hoiustele 9,9-protsendine ühekordne maks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles