Küprose pakett tabab valusalt venelastest hoiustajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp
Küprose lipp Foto: SCANPIX

Küprose päästepaketis sisalduv pangahoiustemaks, mis peaks tooma sisse 5,8 miljardit eurot, tabab nii kodu- kui välismaiseid kontoomanikke – sealhulgas Vene firmasid, mis on pannud saareriigi pankadesse hoiule hinnanguliselt 25 miljardit väidetavalt maksupettuste ja rahapesu teel teenitud eurot.

Küprose keskpanga andmetel oli sealsetes pankades jaanuari lõpu seisuga hoiul 68 miljardit eurot eraisikute ja ettevõtete raha. Lõviosa sellest – ligi 43 miljardit eurot – peaks keskpanga andmetel olema kohalike elanike raha, alla 5 miljardi euro on mujalt euroalast ning ligi 21 miljardit mujalt maailmast.

Ülejäänud euroala hoiustajad on peamiselt kreeklased, kes oma raha koduse finantskriisi eest Küprosele varjule viisid. Briti kodanikud, keda elab Küprosel küllaltki suur hulk, on suurimad «eurovälised» ELi hoiustajad (aastalõpu seisuga 1,9 miljardit eurot).

Kümneid Küprosel baseeruvaid Vene ja Ukraina firmasid teenindavate advokaadibüroode telefonid olid pühapäeval punased, vastates murelike omanike kõnedele, kes kardavad, et nende varad külmutatakse ja et seekordne maks ei jää viimaseks.

«Suured bürood on olnud töös terve nädalavahetuse, üritades rahustada kliente, kes üldiselt ei saa eriti hästi aru, kuidas euroala toimib,» ütles üks advokaat. «Paanikas nad veel pole, aga mure on tõsine.»

Mitme Nicosia pankuri sõnutsi jäävad Vene hoiustajad ilma kuni 2 miljardist eurost.

Kui kuulujutud hoiuseid ähvardavatest pügamistest veebruari lõpus ringlema läksid, hakati pankadest raha välismaale toimetama tempos 100-150 miljonit eurot päevas, ütles üks pankur.

Moskva investeerimispanga Renaissance Capitali vanemstrateeg David Nangle ütles, et suurte Vene pankade nagu VTB ja Sberbanki jaoks on olukord «mõõdukalt negatiivne», kuid sellega tullakse toime.

Ta ütles, et Küprose kui offshore finantskeskuse maine hakkab nüüd langema – kuid languse kiirus sõltub sellest, kuidas võimud tulevad toime esimese pangapaanika lainega, mis paljude arvates leiab aset otsekohe, kui pangad selle nädalal jooksul taas avatakse.

«Kui nad midagi ära soperdavad, võib minna jõhkraks,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles