Lugeja küsib: kas seina osaliseks mahavõtmiseks peab olema 260 korteriomaniku nõusolek?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajad.
Kortermajad. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Millise seaduse ja paragrahvi alusel saab juhatus otsustada, kui suure protsendi peab kaasomanike nõusolekut saama, et teine kaasomanik saaks korteris köögi ja toa vaheseina osaliselt maha võtta?» küsib üks lugeja.

«Tallinna linnaplaneerimise ametist öeldi, et ehituseseaduse § 23 alusel piisab kaasomanike enamuse otsusest, et ehituluba taotleda. Juhatus aga ütles, et nemad otsustavad, kui suur see protsent peab olema. Kas see on ikka õige? Korteriühistusse kuulub kolm maja, milles on 260 korterit. Kas ühistu üldkoosoleku otsusega on need nõuded teistsugused kui lihtsalt kaasomanike allkirjade kogumisega?» küsib ta.

Vastab jurist Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

 Olukorra selgitamiseks alustaksin sellest, et korteri vaheseinade näol on tegu kaasomandi esemega, millest tuleneb ka põhimõte, et selle eemaldamiseks on vajalik saada kõikide kortermaja korteriomanike nõusolek. Korteriühistu puutub asjasse üksnes niivõrd, kuivõrd tema kohustus on jälgida, et korteriomanikud kasutaksid kaasomandit vastavalt sihtotstarbele.

Ka siis, kui korteriomanikul õnnestub hankida kohaliku omavalitsuse ehitusluba seina eemaldamiseks, ei anna see õigust ilma teiste korteriomanike nõusolekute ehitustöid teostada. Asjakohased sätted on korteriomandiseaduse § 1 lg 2, § 2 lg 1, § 11 lg 1 p 1, § 16 lg 1 ja ehitusseaduse § 12 lg 2 viimane lause.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles