Stadler ei jäta jonni: leping CAFiga on sõlmitud ebaseaduslikult

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stadleri tramm.
Stadleri tramm. Foto: Stadler

Šveitsi veeremitootja Stadler Bussnang AG esitas teisipäeval vaidlustuse Tallinna Linnatranspordi ASi järjekordsetele otsustele tunnistada Hispaania firma CAFi pakkumus uute trammide ostmise riigihankel vastavaks ja edukaks. Stadler palub ühtlasi tuvastada avalikkuse ja teiste osapoolte eest salaja sõlmitud hankelepingu tühisus.

Stadlerit esindava advokaadibüroo Sorainen advokaadi Triin Väljaotsa sõnul on uus leping CAFiga sõlmitud olukorras, kus riigihangete vaidlustuskomisjon on juba tunnistanud CAFi pakkumuse hankedokumentidega vastuolus olevaks.

«Tallinna Linnatranspordi AS on teinud täpselt sama pakkumuse põhjal ja vaidlustuskomisjoni varasemast seisukohast möödaminnes uue otsuse,» selgitas Väljaots.

«Kuigi hankijal lasus kohustus hankemenetluses osalemisest huvitatud isikuid, sealhulgas Stadlerit tehtud otsustest teavitada, toimus CAFi pakkumuse vastavaks ja edukaks tunnistamine ning hankelepingu sõlmimine salaja, mistõttu saime uuest otsusest teada alles Tallinna Linnatranspordi ASi advokaadi pressiteate vahedusel mitu nädalat pärast väidetava hankelepingu sõlmimist. Seejuures on uus hankeleping väidetavalt sõlmitud juba veebruaris, kuigi selleks hetkeks polnud jõudnud lõpule kohtuvaidlus Stadleri pakkumuse vastavust puudutavas osas,» lisas Väljaots.

Väljaotsa sõnul on tegemist keeruka vaidlusega, kus kohtul tuleb muuhulgas võtta seisukoht ka vaidlustaja kaebeõiguse olemasolu kohta olukorras, kus hankija on tahtlikult rikkunud pakkujate teavitamise kohustust. «Enne tuleb aga läbida kohustuslik kohtueelne menetlus vaidlustuskomisjonis,» lisas ta.

Stadler Bussnang AG juhatuse liikme Stan Skalski sõnul soovib Stadler jätkuvalt pakkuda Tallinnale kvaliteetseid tramme odavama hinna eest.

«Oleme müünud tramme paljude riikide transpordifirmadele. Mõistame, kui hankija soovib hanke viia läbi kiiresti, kuid täna tekkinud olukord on vastuolus nii Eesti kui Euroopa Liidu õigusnormidega. Leiame, et kohalikule omavalitsusele kuuluv ettevõte ei tohiks taolist juriidilist trikitamist endale lubada,» lausus Skalski.

Vaidlustus puudutab Tallinna Linnatranspordi ASi poolt Tallinnale 15 uue trammi ostmiseks korraldatud riigihanget, millel esitasid pakkumuse Šveitsi Stadler ja Hispaania päritolu CAF. Stadleri trammide pakkumus oli 11 miljonit eurot odavam kui CAFi oma.

Stadlerit esindavad vaidluses advokaadibüroo Sorainen advokaat Triin Väljaots ja partner Carri Ginter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles