Europarlament lükkas uusi läbirääkimisi nõudes ELi eelarve tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipud
Euroopa Liidu lipud Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament ei kiitnud kolmapäeval heaks Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta eelarvekokkulepet ning nõuab selle üle uusi läbirääkimisi.

Eelarvekokkulepe lükati tagasi häältega 506:161.

Parlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei juht Joseph Daul ütles, et parlament ei saa heaks kiita ELi kärbitud kriisieelarvet aastateks 2014-2020, vaid soovib majanduskasvu ja tööhõivet toetavat eelarvet.

Parlament nõustus nõukogu poolt soovitud kulutustele ülemmäärade seadmisega, kuid tahab läbirääkimistega saavutada suuremat paindlikkust ja tõhusust eelarve sees.

«Tänane Euroopa Parlamendi igati ootuspärane otsus tähendab tegelikkuses läbirääkimiste algust parlamendi ja nõukogu vahel eesistuja Iirimaa eestvedamisel. Parlament seadis resolutsiooniga oma tingimused läbirääkimisteks,» edastas rahandusministeeriumi kommentaari BNS-ile Rainer Laurits ministeeriumi avalike suhete osakonnast. «Lõplik parlamendi otsus finantsraamistiku kohta peaks praeguse info kohaselt tulema juunis.»

Juhul kui tuleva aasta alguseks kokkuleppele ei jõuta, jäävad kehtima käesoleva aasta kulutuste inflatsiooniga korrigeeritud ülemmäärad.

Parlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei juht Joseph Daul ütles, et parlament ei saa heaks kiita EL-i kärbitud kriisieelarvet aastateks 2014-2020, vaid soovib majanduskasvu ja tööhõivet toetavat eelarvet.

EL-i liidrid leppisid veebruaris toimunud ülemkogul kokku, et järgmisel eelarveperioodil on kulutuste lagi 960 miljardit eurot ning maksete ülempiir 908 miljardit eurot. Mõlemal puhul kärbiti tunduvalt Euroopa Komisjoni esialgset eelarvettepanekut.

Parlamenti jõudnud eelarve on ühenduse esimene kärpe-eelarve ja saadikute sõnul lükati see tagasi, sest niisugusena seob see EL-i käed järgmiseks seitsmeks aastaks.

«Tänane hääletus on selge märk, et Euroopa Parlament täidab talle lepetega antud kohustust ja võitleb parandatud EL-i eelarve eest,» ütles sotsialistide fraktsiooni juht Hannes Swoboda.

«Me oleme valmis tõsisteks läbirääkimisteks ja loodame, et valitsused on sama tõsised ja vastutustundlikud kui Euroopa Parlament. Me peaksime töötama koos tulemuse nimel, mis vastaks paremini kodanike ja ülemaailmse konkurentsi vajadustele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles